Trendbreuk: Nederlanders minder vaak op vakantie

In Durban (Zuid-Afrika) vierden duizenden mensen Nieuwjaar op het strand. Foto AFP / Rajesh Jantilal

Jarenlang gingen Nederlanders gemiddeld vaker per jaar op vakantie, maar daar komt waarschijnlijk verandering in. Een onderzoeksbureau voor de toerisme-industrie, NBTC-NIPO, verwacht voor het eerst sinds de jaren tachtig een lichte daling in het aantal vakanties van Nederlanders. Oorzaak: de dalende koopkracht en zorgen over de economie.

Nederlanders gaan volgens het onderzoeksbureau dit jaar minder vaak, minder ver, minder luxe en korter op vakantie. Net als in voorgaande jaren geeft ruim driekwart aan op vakantie te willen gaan. Wel neemt het aantal keren dat ze op vakantie willen gaan af.

Groei in het aantal zomervakanties in Nederland

Het bureau verwacht dan ook een daling in het aantal vakanties naar het buitenland. Reizen naar verre oorden zouden minder in trek zijn. Daarnaast wordt ook op de korte vakanties bezuinigd. Voor de dichterbij gelegen bestemmingen wordt echter een toename van het aantal vakantiegangers verwacht. De onderzoekers voorspellen ook groei in het aantal zomervakanties in eigen land. Het onderzoek van NBTC-NIPO is volgens het onderzoeksbureau gebaseerd op “grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie van de Nederlander”.

Vorig jaar gingen Nederlanders in totaal 36,3 miljoen keer in binnen- en buitenland op vakantie. Dit jaar zal dat volgens de toerismebranche met maximaal 2 procent dalen. Nederlanders gaven vorig jaar 15,2 miljard euro uit aan vakanties. Dat getal zal dit jaar 1 tot 3 procent lager liggen.

    • David Haakman