Topbankier treedt af

President Zwitserse centrale bank treedt af om handel met voorkennis.

Philipp Hildebrand is gisteren per direct afgetreden als president van de Zwitserse centrale bank. Zijn vrouw zou hebben gehandeld met voorkennis in augustus 2011. Hildebrand kon niet bewijzen dat hij geen weet had van die transactie.

De president kwam vorige week onder vuur te liggen nadat een medewerker van de Zwitserse bank Sarasin vertrouwelijke informatie had gelekt. Hieruit zou blijken dat zijn vrouw voor duizenden euro’s dollars aankocht op het moment dat Hildebrand kon voorzien dat de waarde van de Zwitserse frank zou dalen. Afgelopen donderdag ontkende Hildebrand nog de regels van de Zwitserse centrale bank te hebben geschonden. Hildebrand ontkent, maar vindt dat zijn positie als directeur niet langer houdbaar is. Hildebrand zal verantwoording moeten afleggen aan een parlementaire commissie. (AP)