Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

President Syrië: overwinning is nabij - ‘grote hypocrisie, geen concessies’

Syrians watch President Bashar al-Assad's address on television in a cafe in Damascus on January 10, 2012. Assad said no order has been given to open fire on civilians. AFP PHOTO/LOUAI BESHARA
Syrians watch President Bashar al-Assad's address on television in a cafe in Damascus on January 10, 2012. Assad said no order has been given to open fire on civilians. AFP PHOTO/LOUAI BESHARA Syriërs kijken naar de tv-toespraak van president Assad in een café in Damascus. Foto AFP / Louai Beshara

De Syrische president Bashar al-Assad beschuldigt een ‘buitenlandse samenzwering’ ervan dat zij Syrië proberen te “destabiliseren”. Dat zei hij zojuist in een toespraak op de Universiteit van Damascus die live werd uitgezonden op de Syrische televisie.

Volgens Assad proberen regionale en internationale partijen het land te destabiliseren door de feiten en gebeurtenissen te verdraaien. Zo is er nooit het bevel gegeven om burgers dood te schieten, aldus Assad.

De Syrische president zei verder dat hij zelf de eerste was die had voorgesteld om Arabische waarnemers naar Syrië te laten komen. Een team van internationale waarnemers van de Arabische Liga kwam vorige maand aan in Syrië, om erop toe te zien dat Assad zijn afspraken nakomt en het geweld stopt. Assad uitte kritiek op de Liga, die er volgens hem “al zes decennia niet in slaagt om de Arabische belangen te beschermen”.

“We moeten niet verrast zijn dat ze er nu opnieuw falen.”

‘Ik treed niet af’

Assad denkt voorlopig nog niet aan aftreden. Volgens de president heeft hij het vertrouwen van de bevolking:

“We zullen binnenkort de overwinning verklaren. Als ik mijn post verlaat zal dat ook op basis zijn van de wensen van het volk.”

‘Prioriteit is nu de orde herstellen’

Assads prioriteit is om de orde te herstellen in Syrië. Volgens hem kon dat alleen worden bereikt door “terroristen een slag toe te brengen met ijzeren vuist”:

“We hebben geen tolerantie ten aanzien van het terrorisme of met degenen die gebruik maken van wapens om te doden.”

Assad zei verder dat hij bezig is met doorvoeren van hervormingen en dat een referendum over een nieuwe grondwet in maart moet worden gehouden.

‘Assad blijft aan de macht en beroept zich op steun van het volk - grote hypocrisie’

Volgens NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten bedient Assad zich van zijn gebruikelijke retoriek:

“Hij heeft twee uur gesproken: een Castro-achtige toespraak. Assad slaat woest om zich heen. Geen spoor van concessies. De kritiek op de Liga is opmerkelijk, gezien de waarnemers nu in Syrië aan de slag zijn. Assads uitspraken dat hij niet aftreedt, omdat hij de steun van het volk geniet, getuigen van de grootste hypocrisie denkbaar.”

De VN zei vorige maand dat meer dan vijfduizend burgers zijn gedood sinds de protesten in maart vorig jaar begonnen. Assad beweert al sinds het begin van de opstand dat de media en een buitenlandse samenzwering achter de onrust zitten.