Staking Nigeria gaat door en dodental stijgt - vluchten geannuleerd

Demonstranten verzamelen zich bij een brandende barricade in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

De spanning stijgt in grote steden van Nigeria, waar sinds gisteren een landelijke staking van kracht is. Tijdens de grootschalige protestacties zijn zeker drie doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Het land ligt grotendeels plat en vluchten naar het land zijn geannuleerd in verband met de staking.

De bevolking komt in actie omdat president Goodluck Jonathan vorige week onverwacht de brandstofsubsidie afschafte. Bij sommige benzinestations verdubbelden sindsdien de prijzen. In de grote steden Lagos en Kano gebruiken overheidstroepen traangas om de menigte uiteen te drijven en er is meerdere malen met scherp geschoten op actievoerende burgers.

Het land ligt nog steeds plat, avondklok in Kano

Het 140 miljoen inwoners tellende land is grotendeels platgelegd: veel winkels zijn gesloten en er is nauwelijks sprake van autoverkeer. Mensen die toch de weg op willen worden door bendeleden tegengehouden. In grote delen van het land verlopen de protesten vreedzaam, maar de sfeer is over het algemeen grimmig. Tienduizenden Nigerianen gingen de straat op, waar ze autobanden verbrandden en wegblokkades in brand staken. In Kano, waar tot nu toe twee mensen zijn doodgeschoten en tientallen gewond raakten, is een avondklok ingesteld.

Air France-KLM heeft vandaag de vluchten naar Lagos geannuleerd als gevolg van de nationale staking die in het Afrikaanse land is uitgebroken, zo meldt persbureau Dow Jones. Oliemaatschappij Shell liet eerder op de dag weten dat de stakingsacties vooralsnog geen invloed hebben op de productie en uitvoer van olie.

Olierijkdom gaat naar oliemaatschappijen en politieke elite

De Nigeriaanse economie profiteert van een enorme olieproductie, per dag levert deze zo’n 2,5 miljoen vaten per dag op. Toch leeft de grote meerderheid van de Nigerianen in armoede. De olierijkdom verdwijnt niet alleen in de zakken van grote oliemaatschappijen als Shell, die de Nigeriaanse olie-industrie in handen hebben. Ook de politieke elite profiteert van de olie-inkomsten. Parlementsleden verdienen een miljoen dollar per jaar, terwijl zo’n tachtig procent van de Nigerianen van minder dan twee dollar per dag leeft.

Het land ligt vandaag nog steeds plat en automobilisten die de straat op willen worden tegengehouden.Foto Reuters / Sunday AlambaHet land ligt vandaag nog steeds plat en automobilisten die de straat op willen worden tegengehouden.Foto Reuters / Sunday Alamba

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt om bovengenoemde argumenten al jaren om afschaffing van de brandstofsubsidie. Toch vrezen veel Nigerianen dat de bijna 5 miljard euro die door de afschaffing beschikbaar komt, vooral in de handen van corrupte politici zal vallen.

Sektarisch geweld laait op, burgeroorlog dreigt

De staking valt samen met hevig oplaaiend sektarisch geweld in Nigeria. Vandaag zijn minstens vijf mensen omgekomen door geweld tegen moslims in Benin City, in het zuiden van het land. Bij deze gevechten zijn tienduizenden mensen betrokken waarbij een moskee in brand is gestoken die hierdoor deels is verwoest. NRC-correspondent Koert Lindijer schrijft vandaag dat er een burgeroorlog dreigt in het islamitsche noorden van het land door het geweld dat heir tegen christenen is gericht:

“Honderden christenen zijn het gebied ontvlucht, de extremistische groep Boko Haram doodde vorig jaar vrijwel ongehinderd vijfhonderd mensen bij terreuraanslagen en sinds het nieuwe jaar al meer dan vijftig mensen. De noodtoestand in drie noordelijke provincies heeft daaraan niets veranderd.”

De islamitische militanten van Boko Haram houden Nigeria al jaren in zijn greep. De terreurgroep streeft naar de invoering van de sharia in heel Nigeria en maakt er geen geheim van alle christelijke inwoners van noord-Nigeria naar het merendeels christelijke zuiden te willen verdrijven.