'Solliciteren is gewoon, dat moet in elke sector'

Ze vinden moeilijk een plek. Ze moeten beter luisteren naar patiënten. En ze moeten concurreren. Is het nog leuk om huisarts te worden? Drie toekomstige doktoren over hun ambities en verwachtingen van de toekomst.

Joris Vreekamp (35) uit Oegstgeest zit in het derde jaar van zijn opleiding tot huisarts aan de Universiteit van Leiden.

Wat voor huisarts wilt u worden?

„Ik wil graag een dokter worden met aandacht voor jong en oud en voor het gezin. Ik heb belangstelling voor de hele patiënt en zijn context. Ik wil een gids zijn voor patiënten in de wirwar van de zorg. Een huisarts moet proberen te begrijpen waarom iemand met een klacht komt. Zodat je iemand niet onnodig gaat doorverwijzen. Dat kost alleen maar geld en is niet goed voor de patiënt.”

Hoe ziet uw praktijk er dan uit?

„Ik zou graag willen samenwerken met collega’s, in een fulltime baan. Liefst op het platteland. Overleg met collega’s is goed voor patiënten. Ik wil graag innovatieve dingen ontwikkelen. Een idee van me is om specialisten naar de huisartsenpraktijk te halen. Zodat je patiënten niet altijd meer hoeft te verwijzen naar het ziekenhuis.”

Denkt u dat u uw droom kunt verwezenlijken?

„Het huidige klimaat is erg onstuimig met bezuinigingen van de minster, met marktwerking, met boetes en beschuldigingen over en weer. Ik denk dat patiënten daar de dupe van worden. Huisartsen niet, want die zullen altijd nodig zijn. We moeten de Landelijke Huisartsen Vereniging niet zien als de boosdoener. Ik kan me niet voorstellen dat huisartsen mij als jonge dokter op het platteland willen weren. In de stad, waar meer huisartsen zich willen vestigen, wordt waarschijnlijk geselecteerd. Gevestigde huisartsen zullen na sollicitatiegesprekken de beste kandidaat kiezen, maar dat is in elke sector.”