Sarkozy wil Jeanne d'Arc terug van rivaal Le Pen

Extreem-rechts ziet zijn ‘liefde’ voor heldin als campagneboodschap.

Decennialang was vooral uiterst rechts in Frankrijk geïnteresseerd in Jeanne d’Arc. Maar vrijdag reisde president Sarkozy naar de Vogezen om in het gehucht Domrémy te herdenken dat de maagd van Orléans daar zeshonderd jaar geleden geboren zou zijn. Zij heeft „de Engelsen Frankrijk uit gegooid” tijdens de Honderdjarige Oorlog, zei Sarkozy. Als pubermeisje dat zei goddelijke stemmen te horen, wist ze de Fransen te inspireren tot verzet, aanvankelijk met succes. Jeanne d’Arc, die door de Engelsen op de brandstapel is gezet, is van en voor heel Frankrijk, zei Sarkozy, „een symbool van onze eenheid”.

Daar kon zijn extreem-rechtse rivaal voor de presidentsverkiezingen van april, Marine Le Pen, alleen maar mee instemmen. Haar partij Front National herdenkt Jeanne d’Arc elk jaar als de ‘vrouw die Frankrijk heeft bevrijd van de buitenlanders’. Zondag legde Le Pen een krans bij het standbeeld van Jeanne. De toespraak liet zij over aan haar vader Jean-Marie. Die zei dat Jeanne d’Arc van alle Fransen is, maar niet van „partijen die alleen in verkiezingstijd over haar praten”. Ook anderen zagen in de nieuwe liefde van Sarkozy een campagneboodschap. Kandidaat Eva Joly van de Groenen meent dat Sarkozy kiest voor „ultranationalistische symbolen”. Le Pen is populair bij kiezers die Sarkozy nodig heeft: de lagere inkomensklassen. (NRC)