President worden? Met aandacht voor daklozen is Eric Cantona ook tevreden

Eric Cantona leek zich even te gaan mengen in de Franse presidentsstrijd, maar is ook bereid tot coachen vanaf de zijlijn. Foto AFP

Even leek het erop dat een ex-profvoetballer zich in de race om het presidentschap zou gaan mengen: oud-aanvaller van Manchester United Eric Cantona zinspeelde op een deelname. Maar zo ver komt het niet: het gaat hem vooral om meer aandacht voor problemen met huisvesting.

Om mee te mogen doen, zou de nu 45-jarige Cantona voor eind februari de steun nodig hebben van minimaal vijfhonderd ‘verkozenen’, zoals burgemeesters en gemeenteraadsleden. In een (in de Franse krant Libération gepubliceerde) open brief aan burgemeesters stelde hij zichzelf voor als een “betrokken burger” die “op het moment dat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden voor het land, verantwoordelijkheid wil nemen”. Daarmee leek de man die het Manchester-kraagje steevast omhoog had staan zich als kandidaat op te werpen.

http://www.youtube.com/watch?v=vv4obTcdeqE

Vandaag schrijft Libération echter dat Cantona tevreden is als hij vanaf de zijlijn invloed heeft op de stembusgang van de republiek: hij wil zijn bekendheid inzetten voor de stichting van Abé Pierre, die het welzijn van daklozen hoog in het vaandel heeft staan. De huisvestingproblematiek gaat de ‘speler van de eeuw’ van de Mancunians bijzonder na aan het hart. “Het is een essentieel onderdeel van de samenleving. Dit raakt tien miljoen mensen.”

Verwarrend, omdat verschillende media berichten dat hij meedoet om een plek in het Elysée. Maar dat is vanaf het begin niet zijn intentie geweest, zegt onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe:

“Hij is niet van plan mee te doen, maar wil wel druk uitoefenen op de kandidaten. Zo’n 2,8 miljoen Fransen leven in zeer slechte toestand - op straat, of in een huis zonder verwarming. Er wordt te weinig nieuws gebouwd, waardoor de problemen vooral in de banlieues, de voorsteden van Parijs, Lyon en Marseille, hoog oplopen. Cantona is een bekend provocateur, maar een tedere provocateur. Hij is sociaal geëngageerd en zet zich er graag publiekelijk voor in.”

Momenteel krijgt de race om het Franse presidentschap gezicht door de socialistische Francois Hollande, die in de peilingen een voorsprong heeft op Sarkozy. Eind april vindt de eerste ronde van de verkiezingen plaats. Uit de twee populairste kandidaten wordt begin mei de nieuwe president gekozen.

De ex-voetballer, die tijdens zijn carrière zowel uitgesproken gewelddadig als briljant gedrag liet zien, voelt zich al langer betrokken bij sociaal onrecht. Eind 2010 riep hij op tot een bankrun; de Franse bevolking moest massaal gaan pinnen om de grote banken om te laten vallen. Die oproep mislukte.

    • Peter Zantingh