President Rwanda vrijgepleit van moord op voorganger

President Kagame heeft de beschuldigingen voor de aanslag al die jaren ontkend. Foto AFP / Michelle Bibiloni

Frans onderzoek heeft uitgewezen dat de raket die in april 1994 het vliegtuig van de toenmalige Rwandese president Juvenal Habyarimana neerhaalde werd afgeschoten vanuit een kamp van het leger en niet door Tutsi-rebellen.

De advocaat van zeven Rwandese verdachten heeft vandaag in Parijs verklaard dat de Rwandese president Paul Kagame, destijds bevelhebber van de Tutsi-rebellen door dit onderzoek onschuldig is aan de aanslag. De moord op Habyarimana vormde de aanleiding voor de slachting van meer dan vijfhonderdduizend Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Tijdens deze genocide van 1994 zijn naar schatting 500.000 tot een miljoen Hutu’s en Tuti’s omgekomen.

Advocaat noemt het een eind aan 16 jaar manipulatie en leugens

Volgens advocaat Bernard Maingain maken de bevindingen “een eind aan meer dan zestien jaar van manipulatie en leugens”. De regering van Rwanda toonde zich vandaag blij met de conclusie, die overeenstemt met haar eigen bevindingen dat de aanslag op het vliegtuig het werk was van Hutu-extremisten.

“Het is nu voor iedereen duidelijk dat het neerhalen van het vliegtuig een staatsgreep was, gepleegd door extremistische Hutu-elementen en hun adviseurs.”

Franse rechters verrichtten het onderzoek omdat de eveneens omgekomen bemanning van het vliegtuig van Habyarimana Frans was. Het Franse onderzoek veroorzaakte meermaals wrijvingen tussen Frankrijk en Rwanda. De afgifte van Franse aanhoudingsbevelen voor enkele naaste medewerkers van Kagame leidde in 2006 zelfs tot een diplomatieke breuk die pas in 2009 werd hersteld.

    • Annemarie Coevert