Picasso en Mondriaan gestolen in Athene

Handout photo released by the police on January 9, 2012 shows "Mill", a 1905 oil painting of a windmill by Dutch artist Piet Mondrian belonging to the National Art Gallery in Athens. A Pablo Picasso painting gifted to Greece by the Spanish-born master was stolen from Athens' National Gallery early on January 9, 2012 with two other important artworks, prompting scorn from the Greek police minister. "Mill", a 1905 oil painting of a windmill by Dutch abstract artist Piet Mondrian was also stolen, along with a sketch of St Diego de Alcala by 16th century Italian artist Guglielmo Caccia, better known as Moncalvo, the police said. AFP PHOTO / GREEK POLICE RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATATORY CREDIT "AFP PHOTO / GREEK POLICE" NO ARCHIVES NO ADVERTSISING NO MARKETING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS AFP

Inbrekers hebben afgelopen nacht twee schilderijen gestolen uit het Nationaal Museum van Griekenland. Het gaat om werken van Piet Mondriaan en Pablo Picasso. Het werk van Picasso is Hoofd van een Vrouw, een schilderij dat de kunstenaar in 1949 maakte. Hij schonk het aan de Griekse staat als dank voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Mondriaan is een olieverf van een molen uit 1905 meegenomen. Daarnaast namen de kunstdieven ook een tekening mee van de Italiaanse schilder Guglielmo Caccia uit de zestiende eeuw. Het museum kon niet direct zeggen wat de waarde van de gestolen werken is. (AP)