Philips presenteert teleurstellende kwartaalcijfers

Op verzoek van Polen heeft het Openbaar Ministerie drie Nederlandse Philipsmedewerkers verhoord. Foto Reuters / Steve Marcus

Philips heeft een teleurstellend laatste kwartaal van 2011 achter de rug. Het bedrijf geeft daarom een winstwaarschuwing af: het bedrijfsresultaat komt uit op 500 miljoen, tegenover 900 miljoen in hetzelfde kwartaal in 2010.

De zwakke Europese economie wordt aangehaald als reden voor de neergaande lijn. Vooral de lichtdivisie en die voor gezondheidsapparatuur zagen een terugval in resultaat. De consumentenelektronica van Philips deed het in het afgelopen kwartaal wel beter dan in het laatste kwartaal van 2010.

Philips heeft een zwaar jaar achter de rug. In april werden tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal vergezeld van de mededeling dat het geen televisies meer ging maken. In het tweede kwartaal werd een verlies van 1,3 miljard euro geboekt.

Toen werd al aangekondigd dat het bedrijf zou gaan bezuinigen, waarop in oktober naar buiten kwam dat het tien procent van de banen in Nederland schrapt. Wereldwijd verdwijnen bij de elektronicagigant 4.500 van de 117.000 arbeidsplaatsen. De grote reorganisatie moet Philips 800 miljoen euro opleveren aan besparingen.

Op maandag 30 januari worden de definitieve kwartaal- en jaarcijfers bekend.

    • Peter Zantingh