Birmese Nobelprijswinnaar Suu Kyi bevestigt dat ze verkiesbaar is

Myanmar democracy icon Aung San Suu Kyi, center, claps hands along with members of her National League for Democracy party during an opening ceremony of the new signboard of her NLD party at the party's headquarters on Monday, Jan.9, 2012, in yangon, Myanmar.Party of Myanmar’s pro-democracy icon Aung San Suu Kyi unveils its new party signboard and launch a full-scale party activities Monday after it was declared a full-fledged political party last week. Myanmar government on Thursday approved the National League for Democracy as a political party to run in upcoming by-elections that will return Aung San Suu Kyi's party to mainstream politics after two decades. (AP Photo/Khin Maung Win)
Myanmar democracy icon Aung San Suu Kyi, center, claps hands along with members of her National League for Democracy party during an opening ceremony of the new signboard of her NLD party at the party's headquarters on Monday, Jan.9, 2012, in yangon, Myanmar.Party of Myanmar’s pro-democracy icon Aung San Suu Kyi unveils its new party signboard and launch a full-scale party activities Monday after it was declared a full-fledged political party last week. Myanmar government on Thursday approved the National League for Democracy as a political party to run in upcoming by-elections that will return Aung San Suu Kyi's party to mainstream politics after two decades. (AP Photo/Khin Maung Win) Aung San Suu Kyi (C) stelt zich verkiesbaar. Foto AP / Khin Maung Win

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi bevestigt dat ze verkiesbaar is voor een zetel in het parlement bij tussentijdse verkiezingen in april. Dat heeft haar partij vandaag bekendgemaakt.

Suu Kyi zei vorig jaar al dat ze zich kandidaat wilde stellen, maar leek daar later van terug te komen. Een overwinning zou de winnares van de Nobelprijs voor de vrede voor het eerst in haar decennia lange strijd als oppositieleider een stem in het parlement opleveren.

Suu Kyi stelt zich verkiesbaar voor een zetel in het district Kawhmu in Rangoon, de grootste stad van het land en de geboortestad van Suu Kyi. Zelfs als de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van Suu Kyi, alle 48 zetels wint die beschikbaar zijn bij de verkiezingen van 1 april, dan nog zal de partij echter minimale macht krijgen. De partij kreeg vorige week toestemming om mee te doen aan de verkiezingen.

Terugkeer partij Suu Kyi na twintig jaar afwezigheid

De terugkeer van de partij van Suu Kyi in de officiële politiek van Birma komt na ruim twee decennia afwezigheid. In 1991 ontkende de regerende junta van het land de verkiezingsoverwinning van de NDL. De partij werd sindsdien altijd buiten de verkiezingen gehouden. Suu Kyi werd gedurende verschillende perioden in totaal vijftien jaar onder huisarrest geplaatst. Zij werd pas na de verkiezingen vorig jaar vrijgelaten.

Birma is één van de minst vrije dictaturen in de wereld, al decennia met harde hand geregeerd door legergeneraals van de junta-regering.