Olie-opslag door Iran op zee loopt sterk op door sancties

Een oliepomp in de woestijn van Sakhir in de Perzische Golf. Olie die in Iran wordt gewonnen wordt in grote mate opgeslagen door de opgelegde sancties aan het land. Foto Reuters

De hoeveelheid olie die door Iran op zee wordt opgeslagen is opgelopen tot acht miljoen vaten, en zal naar verwachting verder oplopen. Dit komt door de sancties en boycotdreiging vanuit Europa.

Bronnen binnen de Iraanse scheepvaart melden vandaag aan persbureau Reuters dat de drijvende opslag op Iraanse wateren steeds verder wordt aangevuld. Vorige week bereikte de Europese Unie een principe-akkoord over een verbod op de import van Iraanse olie. Het is nog onduidelijk wanneer de Europese olieboycot van precies van kracht gaat worden.

Grote Europese afnemers staken verzet tegen boycot

Landen als Griekenland, Italië en Spanje, die veel Iraanse olie importeren hebben hun verzet tegen een boycot gestaakt. Over de precieze uitwerking en ingangsdatum van de boycot wordt volgens de diplomaten nog onderhandeld.

Europa wil met een stop op de import van Iraanse olie bereiken dat Teheran zijn omstreden nucleaire programma staakt. Het Westen verdenkt Iran van het ontwikkelen van kernwapens, hoewel de Iraniërs altijd hebben gezegd dat hun nucleaire programma vreedzame doeleinden dient. Een Europese olieboycot kan de Iraanse economie grote schade toebrengen, want de EU-landen zijn na China de belangrijkste importeur van Iraanse olie.

Verrijking uranium is inmiddels gestart

Gisteren bleek dat Iran inmiddels is begonnen met het verrijken van uranium onder toezicht van het Internationaal Atoomagentschap. Het uranium wordt verrijkt in de Fordo installatie, een nieuwe ondergrondse faciliteit – in Natanz in Centraal-Iran – die goed beschermd wordt tegen mogelijke luchtaanvallen.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta meldde eergisteren dat Iran bezig is met het leggen van de basis om ooit kernwapens te vervaardigen. Panetta waarschuwde de internationale gemeenschap de diplomatieke en economische druk op Iran niet te versoepelen. Alleen op deze manier kan Teheran volgens hem ervan weerhouden worden überhaupt ooit aan kernwapens te beginnen.

Vandaag liet de overheid van Rusland ook weten bezorgd te zijn over de ondergrondse uraniumverrijking van Iran. Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt vandaag dat de nieuwe faciliteiten die in Natanz in gebruik zijn genomen aantonen dat Teheran de internationale oproepen om de nucleaire activiteiten te staken blijft negeren.

De vermeende uraniumwinning staat haaks op de bekendmaking dat Iran weer zou willen onderhandelen over zijn nucleaire programma. President Mahmoud Ahmadinejad besprak dit vorige week met het Kremlin, de belangrijkste bondgenoot van Iran, om zijn steun uit te spreken voor de pogingen van Moskou te bemiddelen in het conflict over het Iraanse nucleaire programma.

Ook extra sancties vanuit VS

Op 31 december maakte de Verenigde Staten eveneens bekend nieuwe sancties op te leggen aan financiële instellingen die handel drijven met de centrale bank van Iran. De olieprijs is gestegen sinds berichten over verscherpte westerse sancties bekend werden gemaakt.

    • Annemarie Coevert