Neptweet kan leiden tot 'vreselijk' misverstand

Kamerlid Hero Brinkman heeft 15.000 volgers op Twitter. Het account HeroBrinkmanPVV heeft er nog eens 139. Maar dat is niet van hem. Op dat nieuwe, fictieve account stond vorige week de mededeling dat het echte account gehackt zou zijn. Of zijn volgers maar even wilden overstappen. Degenen die dat deden, zagen gisteren deze tweet van hem over het staatsbezoek aan Oman. „Willem-Alexander die in een jurk en met lange baard vanaf het bordes het volk toezwaait lijkt nu nog slechts een kwestie van tijd.”

Brinkman is van plan te reclameren bij Twitter. „Dit kan tot vreselijke misverstanden leiden.” Maar hij ziet ook wel wat in het voorstel van advocaat Bénédicte Ficq om het aannemen van een valse identiteit strafbaar te stellen, zoals dat in Californië is gebeurd. Ficq zegt dat tweets op een vals account van haar tot bedreigingen hebben geleid. Brinkman vindt het in eerste instantie aan Twitter om dit soort accounts snel te verwijderen. „Maar als het tot bedreigingen leidt, komt wat mij betreft ook het strafrecht in beeld.”

Twitter verbiedt impersonatie, maar doet zelf geen actief onderzoek, omdat het „de expressie van de gebruikers” respecteert. Een parodie maken mag, zolang dat helder is. Bijvoorbeeld door de naam van de geparodieerde te verhaspelen of het woord ‘nep’ toe te voegen.

Twitter verwijdert een account als degene aan wie die is toegeschreven kan aantonen dat het niet van hem of haar is. Ficq heeft daar om gevraagd, maar wacht nog op reactie. Zij vindt het overigens onjuist dat slachtoffers zelf het probleem moeten oplossen. „Bovendien kun je dan bezig blijven.” Het onlangs gesloten nep-account onder de naam van premier Rutte is alweer online.

Tweede Kamerlid voor de PvdA Jeroen Recourt ziet ook wel wat in het plan van Ficq. Oud-politica Femke Halsema niet. Van haar bestaat ook een nep-account. Ze twittert in reactie op Ficq: „ Hoho, geen kamervragen of wetsvoorstellen onder vermelding van mijn twitterprobleempjes. Mopperen en zelfregulering gaat prima.”