Nederland betaalt laagste rente ooit voor lening

De Nederlandse staat heeft vanmorgen voor 3,1 miljard euro aan schuld met een looptijd van drie jaar in de markt gezet tegen een extreem lage rente van 0,853 procent. Dat is het laagste niveau ooit waarop zo’n lening is geveild.

Dat heeft het Agentschap van het ministerie van Financiën, dat belast is met de herfinanciering van de Nederlandse staatsschuld, bekendgemaakt. Het gemiddelde rendement op 3-jaars staatsobligaties (tegen de actuele koers van alle uitstaande leningen met die looptijd) stond vanmorgen op 0,563 procent, ook een laagterecord.

Sinds de Europese schuldencrisis zijn de rentes op schuldpapier van ‘veilige’ landen als Duitsland, Finland, Oostenrijk en Nederland scherp gedaald. De rentes van probleemlanden als Griekenland, Spanje, Italië en Portugal liepen juist fors op uit onzekerheid over de houdbaarheid van die schulden.

Nederland moet voor dit kalenderjaar in totaal voor 101,5 miljard euro aan schuld herfinancieren. Het merendeel daarvan (60 miljard euro) wordt gedekt door staatsobligaties met een looptijd langer dan een jaar. De rest wordt op de geldmarkt opgehaald. Begin februari en begin maart volgen twee obligatieveilingen met looptijden van tien en twintig jaar.

Ook andere Europese staatsobligaties met een laag risico, zoals Duitse Bunds, noteerden vanochtend een lagere rente. Oostenrijk zette staatspapier in de markt met looptijden van vier en tien jaar, tegen respectievelijk 2,2 en 3,3 procent.