Militair aanklager Polen doet zelfmoordpoging

Het bizarre incident volgt na kritiek op het onderzoek naar de vliegramp met president Kaczynski, in 2010.

Een Poolse militaire aanklager heeft zichzelf gisteren door het hoofd geschoten tijdens een persconferentie in zijn kantoor, in de West-Poolse stad Poznan. Kolonel Mikolaj Przybyl verdedigde zijn omstreden onderzoek naar de vliegramp die het leven kostte aan de Poolse president Lech Kaczynski en tientallen functionarissen en politici, in 2010. Militaire aanklagers worden ervan beschuldigd tijdens dat onderzoek telefoongesprekken van Poolse journalisten te hebben afgeluisterd. Op de achtergrond speelt ook de mogelijke inlijving van militaire onderzoeksrechters door het reguliere Openbaar Ministerie in Polen.

Na afloop van een emotioneel betoog, waarin Przybyl de aantijgingen ontkende en de eer van het leger verdedigde, verzocht de kolonel de journalisten om zijn kantoor even te verlaten, voor „een pauze”. Toen even later een knal klonk, snelden de journalisten weer binnen en troffen ze Przybyl aan in een plas bloed. De kolonel overleefde de zelfmoordpoging. (BBC)