Messi de beste? Maradona en Pelé nog groter

Lionel Messi (24) is verkozen tot wereldvoetballer van het jaar. Is hij de beste ooit? Nee, vindt sportredacteur Jaap Bloembergen. Maradona en Pelé zijn nog groter. Maar Messi is Cruijff en Di Stéfano intussen gepasseerd.

Lionel Messi heeft gisteravond in Zürich voor het derde opeenvolgende jaar de Gouden Bal gewonnen, de trofee voor ’s werelds beste voetballer. De 24-jarige Argentijn bleef zijn Spaanse clubgenoot Xavi en de Portugees Cristiano Ronaldo van Real Madrid voor.

Messi kreeg bij de uitverkiezing van het gerenommeerde sportblad France Football en wereldvoetbalbond FIFA bijna 50 procent van de stemmen. Aanvaller Ronaldo werd tweede met ruim 20 procent, middenvelder Xavi derde met 9 procent.

Messi won met Barcelona in 2011 de Spaanse titel, Champions League, Supercup en wereldbeker. De kleine dribbelaar maakte in 57 officiële duels 55 doelpunten en gaf 28 assists.

„Het is een groot genoegen en erg eervol voor de derde keer te winnen”, sprak Messi nadat hij de Gouden Bal uit handen van de Braziliaanse wereldster Pelé had ontvangen. Messi: „Ik wil allen die op me stemden en ook mijn teamgenoten bedanken.”

Met zijn derde Gouden Bal evenaart Messi de prestaties van Johan Cruijff (1971, ’73 en ’74), Marco van Basten (1988, ’89 en ’92) en de huidige UEFA-voorzitter Michel Platini uit Frankrijk (1983, ’84 en ’85).

Tot 1995 ging de Gouden Bal van France Football alleen naar Europeanen, daarna ook naar niet-Europeanen die in een Europese clubcompetitie speelden. De wereldsterren Alfredo Di Stéfano, Pelé en Diego Maradona (zie kaders) kwamen in hun actieve voetbalperiode niet in aanmerking voor de prijs. Sinds 1991 organiseerde de FIFA haar eigen uitverkiezing. In 2010 werden de twee prijzen samengevoegd. Bondscoaches, aanvoerders van nationale ploegen en journalisten brengen hun stem uit.

Discussies over welke speler nu de beste alle tijden is, laaiden in de dagen rond het FIFA-gala weer op. Het blijft appels met peren vergelijken: spelers in verschillende tijdvakken bij diverse ploegen. Messi is absoluut gezien de beste, omdat voetbal nu veel sneller gaat. Maar hij komt pas op de derde plaats, als we alle kandidaten vergelijken met ploeggenoten en tegenstanders uit die tijd en als we de erelijsten naast elkaar leggen. Landgenoot Maradona hielp het relatief zwakke Argentijnse elftal wél aan een wereldtitel. En Pelé speelde weliswaar in een sterrenteam, met drie wereldtitels steekt ook hij Messi naar de kroon.