Meerderheidsdictatuur

Zsolt Szabo neemt het op voor de grondwetsveranderingen die premier Orbán in Hongarije heeft doorgevoerd (Opiniepagina, 6 januari). Hij ziet deze veranderingen als het sluitstuk van de afrekening met het communistische verleden. Voor Szabo heiligt het doel kennelijk de middelen. Dat volgens veel waarnemers de grondwetsveranderingen op gespannen voet staan met democratische uitgangspunten, lijkt geen indruk te maken. Wij buitenstaanders begrijpen de politieke cultuur van Hongarije niet, aldus Szabo.

Inmiddels blijkt dat veel stemmers op Fidesz spijt hebben van hun stem. Begrijpen ook zij de politieke cultuur van Hongarije niet? Of hadden zij de meerderheidsdictatuur van Orbán niet bedoeld?

Misschien kan Szabo in een volgend stuk eens uitleggen hoe de nieuwe Grondwet van Hongarije te rijmen is met liberale uitgangspunten van zijn partij.

Johan Bohlmeijer

Amsterdam

    • Johan Bohlmeijer