Maar nog niet de beste aller tijden

De Argentijn is opnieuw verkozen tot wereldvoetballer van het jaar.

En de beste ooit? Nee. Maar Messi is nu wel Cruijff en Di Stéfano gepasseerd.

Lionel Messi heeft gisteravond in Zürich voor het derde opeenvolgende jaar de Gouden Bal gewonnen, de trofee voor ’s werelds beste voetballer. De 24-jarige Argentijn van FC Barcelona bleef bij de uitverkiezing van het Franse weekblad France Football en wereldvoetbalbond FIFA zijn Spaanse clubgenoot Xavi en de Portugees Cristiano Ronaldo van Real Madrid voor.

Messi won met Barcelona afgelopen kalenderjaar onder meer het Spaanse kampioenschap, de Champions League, de Europese Super Cup en de wereldbeker. De kleine dribbelaar maakte in 57 officiële duels 55 doelpunten en gaf daarin 28 assists. Messi speelde 54 van de 57 duels helemaal, werd een keer gewisseld en mocht twee keer invallen.

Met zijn derde Gouden Bal evenaart hij de prestatie van Johan Cruijff, Marco van Basten en de huidige UEFA-voorzitter Michel Platini. Pas vanaf 1995 mochten ook niet-Europeanen meedingen naar de uitverkiezing van France Football. Alfredo Di Stéfano, Pelé en Diego Maradona kwamen dus nooit voor de prijs in aanmerking. Sinds 1991 organiseerde de FIFA haar eigen uitverkiezing. Sinds 2010 zijn de twee prijzen samengevoegd.

Veel voetbalkenners vinden Messi nu al de beste aller tijden, maar vergeten dat hij bij twee WK’s niet of nauwelijks heeft gepresteerd. In 2006 was hij reserve van het Argentijnse elftal. In 2010 keek de voetbalwereld reikhalzend uit naar de troonsbestijging, maar Messi gaf niet thuis in Zuid-Afrika. In het nationale elftal stelt hij zo vaak teleur, dat zijn heldendom in Zuid-Amerika stukken kleiner is dan in Europa. Landgenoot Maradona is vele malen populairder in Argentinië.

Maar Messi heeft nog een half voetballeven voor zich om zijn prijzenkast met een wereldtitel aan te vullen. Tot die tijd moet hij Pelé en Maradona nog voor zich dulden. Eén troost: hij is nu wel beter dan Cruijff en Di Stéfano, die tenslotte ook nooit een WK hebben gewonnen.

    • Jaap Bloembergen