Lerarenstaking begonnen

NOVUM19:ACTIE LERAREN:DEN HAAG;09JAN2012-Maandagmiddag voerden leraren uit het voortgezet onderwijs op het Plein in Den Haag actie tegen de verhoging van het aantal lesuren, de 1040-urennorm. Foto: boze leraren dansen tijdens de actie. Novum/bm/str.Bart Maat Novum BART MAAT

De driedaagse staking tegen de voorgenomen verhoging van de urennorm ging gisteren van start.

Op het Plein in Den Haag is gistermiddag de manifestatie tegen de onderwijsplannen van minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) begonnen. Op het protest zijn tussen de duizend en twaalfhonderd mensen afgekomen, schatte een politieagent ter plekke.

Het is een driedaagse actie van leraren tegen de voorgenomen verhoging van de urennorm. Het kabinet wil het aantal lesuren op middelbare scholen met 40 verhogen naar 1.040 en wil bovendien dat de zomervakantie van zeven naar zes weken gaat.

De bijeenkomst op het Plein is een initiatief van onderwijsbond Leraren in Actie (LIA). Abvakabo FNV sluit zich hierbij aan. LIA biedt een brief met schoolschrift aan alle Eerste Kamerleden aan met het verzoek het wetsvoorstel weg te stemmen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het voorstel eind januari in de Eerste Kamer behandeld. De bond wil ook dat leraren vandaag en morgen staken en zo de eerste drie dagen na de kerstvakantie niet aan de slag gaan. (Novum)