Kortkolom media

Vlaanderen krijgt derde publieke net

Rotterdam. - Vanaf 1 mei krijgt de VRT, de Vlaamse publieke omroep, een extra zender. Gisteren werd de startdatum van de nieuwe zender bekend gemaakt. Ketnet, vooral bedoeld voor jongeren en kinderen, krijgt een geheel eigen net. Tot nu toe deelde Ketnet een zender met Canvas: Ketnet overdag, Canvas ’s avonds. Op die manier kregen sportevenementen die overdag plaatsvinden vaak voorrang boven kinderprogramma’s. (NRC)

Presentator TopGear verdient 2,1 miljoen

Rotterdam. - Jeremy Clarkson, de presentator van het BBC-programma Top Gear, heeft afgelopen jaar 2,1 miljoen pond (ruim drie miljoen euro) verdiend. Dit schrijft de Britse krant The Telegraph. De presentator verdient vooral goed omdat hij meedeelt in de dvd-verkoop en de verkoop van het programma aan andere landen. Top Gear wordt in 198 landen uitgezonden. Clarkson is ook bekend om zijn controversiële uitspraken. Vorig jaar zei hij dat stakende ambtenaren „geëxecuteerd moesten worden voor de ogen van hun vrouw en kinderen”. (NRC)

Femke Halsema maakt documentaire

Rotterdam. - Femke Halsema, voormalig fractieleider van GroenLinks, gaat voor de NTR een documentaireserie maken. Dit heeft ze gezegd bij BNR Nieuwsradio. De serie gaat over de positie van vrouwen in de islam. Het is nog niet bekend wanneer de serie wordt uitgezonden. Halsema’s voorganger Paul Rosenmöller maakt programma’s voor de IKON. (NRC)

Uitvaartverzorgers boos op RamBam

Rotterdam. - Drie uitvaartorganisaties dienen een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek over het VARA-programma RamBam. Dit schrijft De Telegraaf. De makers veinsden iemands overlijden om aan te tonen hoe uitvaartorganisaties gebruik maken van emoties van nabestaanden. Volgens RamBam rekenen de organisaties te hoge bedragen. De uitvaartorganisaties Yarden, Dela en Monuta vinden dat RamBam met deze actie veel te ver is gegaan. (NRC)