Kortkolom kunst

‘Nieuwe regels voor documentaire-Oscars’

Los Angeles. De regels voor documentaires die willen meedingen naar een Oscar-nominatie worden aangescherpt. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences vindt dat kandidaten voor de Oscars van 2013 een recensie moeten hebben in The New York Times of de Los Angeles Times, aldus de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De belangrijkste reden voor de nieuwe regels is het grote aanbod van documentaires. „Er waren dit jaar meer dan honderd inzendingen. Het liep echt uit de hand”, aldus Ric Robertson van de Academy. Tot nu toe moest een film minimaal zeven dagen in een bioscoop in New York of Los Angeles te zien zijn geweest. Met de nieuwe maatregel worden vooral films geweerd die na hun week in de bioscoop meteen op tv of op dvd verschijnen. De Academy heeft een procedure ontwikkeld voor filmmakers en -distributeurs die een beslissing willen aanvechten. (Novum)

VVD boos over gift van NWO aan Boerhaave

Rotterdam. Tweede Kamerleden van de VVD hebben verontwaardigd gereageerd op het feit dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een tafel heeft gekocht bij een fundraisingdiner van museum Boerhaave. In december organiseerde Boerhaave een diner om dreigende sluiting te voorkomen. NWO betaalde, samen met dochterstichtingen STW, FOM en ZON, 2.000 euro. Volgens VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas is het geld dat het ministerie van OCW aan NWO geeft daar niet voor bedoeld. „Dat geld is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.” NWO-voorzitter Jos Engelen reageert: „Voorlichting en communicatie is essentieel en Museum Boerhaave maakt een belangrijk onderdeel uit van het ecosysteem van wetenschappelijk voorlichting.” (NRC)

Mondriaan en Picasso gestolen uit museum

Athene. De twee schilderijen die gisteren uit de Nationale Kunstgalerie in Athene werden gestolen, zijn van Mondriaan en Picasso. Het gaat om Molen (1905) van Piet Mondriaan en Cabeza de Mujer (1939) van Pablo Picasso. Ook een tekening van de Italiaanse renaissancekunstenaar Guglielmo Caccia werd ontvreemd. Volgens de politie hebben de dieven de bewakers misleid door zondagnacht diverse keren het alarm af te laten gaan. Toen ze uiteindelijk hun slag sloegen, waren de bewakers onvoldoende op hun hoede. Op de vlucht lieten ze een tweede Mondriaan achter in het museum. (AP, Novum)

Gelders Orkest snijdt voor anderhalf miljoen

Arnhem. Het Gelders Orkest gaat de personeelskosten met 1,5 miljoen euro terugdringen. Bijna de helft van de kantoormedewerkers verliest zijn baan, de 85 musici moeten het doen met een beperkter contract. Directeur George Wiegel van het Gelders Orkest sluit gedwongen ontslagen niet uit. Het orkest blijft in volle bezetting bij elkaar en wil net zo veel concerten geven als voorheen. De reorganisatie, die volgend jaar voltooid moet zijn, is het gevolg van een korting in de rijkssubsidie. In plaats van 6 miljoen euro krijgt het Gelders Orkest vanaf volgend jaar nog 3,5 miljoen euro en vanaf 2017 maximaal 3 miljoen. (Novum)

Nieuwe directeur voor Tropenmuseum

Amsterdam. Peter Verdaasdonk is de nieuwe directeur voor het Tropenmuseum en het Tropentheater. Eerder was hij directeur bij Madurodam en Disneyland Parijs. Het KIT krijgt vanaf 2013 geen rijkssubsidie meer voor de culturele afdelingen. Verdaasdonk moet gaan samenwerken met andere instellingen en moet op zoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden. (NRC)