Kortkolom economie

Schmallenbergvirus breidt zich verder uit

Rotterdam. Op 52 bedrijven is het Schmallenbergvirus aangetoond. Het gaat in 51 gevallen om schapenbedrijven en in een geval om een geitenbedrijf. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gisteren bekendgemaakt. Het virus, dat nieuw is in Europa, leidt tot ernstige misvormingen bij lammeren. Bij 67 bedrijven loopt nog onderzoek naar het virus, bij 58 bedrijven is het virus niet aangetoond. Het feit dat op bedrijven het Schmallenbergvirus niet is aangetoond, sluit een mogelijke infectie niet uit. De test op het virus is nog in ontwikkeling. Het aantal besmette bedrijven loopt, als deze test op afweerstoffen gereed is, waarschijnlijk verder op. Het virus verspreid zich vermoedelijk via knutten. Die zijn in de winter minder actief, waardoor de kans op verspreiding op dit moment minimaal is. Sinds medio december geldt in Nederland een meldplicht. (Novum)

Grote verschillen in uitstroom bijstand

Rotterdam. Amsterdammers in de bijstand vonden in 2010 veel minder vaak een baan dan inwoners van Roosendaal met een bijstandsuitkering. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vergeleek gemeenten, en ontdekte grote verschillen in het aantal mensen met een bijstandsuitkering dat jaarlijks werk vindt. In 2010 ging 6 procent van de bijstandsgerechtigden in Amsterdam aan de slag versus 17 procent in Roosendaal. Amsterdam scoort het slechtst, Roosendaal het best. Den Haag en Rotterdam, beide erg actief in het aansporen van bijstandsgerechtigden, doen het iets beter dan Amsterdam: in die steden ging 7 en 8 procent aan het werk. De verschillen per gemeente verklaart het CBS uit de inspanningen van de gemeente, de regionale werkgelegenheid, en de gemiddelde duur van alle bijstandsuitkeringen in de gemeente. Hoe langer mensen in de bijstand zitten, hoe moeilijker ze aan werk komen. Het totaal aantal mensen met een bijstandsuitkering dat aan het werk ging steeg van 8 procent in 2009 naar 9 procent in 2010. (NRC)

Storing ov-chip voorbij, compensatie volgt

Rotterdam. De storing in het OV-chipkaartsysteem is sinds vanochtend verholpen. Gisteren konden reizigers door een computerstoring de hele dag geen producten, zoals abonnementen en saldomutaties, downloaden via de landelijke digitale webwinkel van Trans Link Systems (TLS). Dagelijks maken zo’n 20.000 reizigers gebruik van die webwinkel. Volgens een woordvoerster van TLS wordt met de vervoersbedrijven overlegd over de manier waarop gedupeerde reizigers gecompenseerd worden. Streekvervoerders als Connexxion, Arriva en Veolia zullen geleden schade op TLS verhalen. (NRC)