Kortkolom buitenland

Assad tegen de Syriërs: opstand is een complot

Damascus. In zijn eerste toespraak in maanden heeft de Syrische president Bashar al-Assad vanmorgen de opstand in zijn land toegeschreven aan een „buitenlandse samenzwering” van „regionale en internationale” krachten. Speciale kritiek had op hij op de Arabische Liga, die een waarnemersmissie heeft gestuurd om het geweld van zowel regeringszijde als de opstandelingen in kaart te brengen. „Ik dacht dat de Arabieren aan onze kant stonden”, zei Assad. Hij zei de missie te tolereren „zolang onze soevereiniteit niet wordt aangetast.” Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu toe meer dan 5.000 mensen omgekomen in het verzet tegen Assad. (AP, AFP, BBC)

President Guinee- Bissau overleden

Bissau. President Malam Bacai Sanha (64) van het West-Afrikaanse Guinee-Bissau is maandag in Parijs overleden. De doodsoorzaak is onduidelijk. Sinds zijn aantreden in 2009 bezocht hij regelmatig ziekenhuizen in buurland Senegal en Frankrijk. Sanha had diabetes. Guinee-Bissau kent een traditie van machtswisselingen door coups, maar Sanha kwam aan de macht door verkiezingen, nadat de vorige president was vermoord. Premier Pereira neemt de presidentstaken waar tot aan verkiezingen. (AP, Reuters)

Eric Cantona werft om president te worden

Parijs. Eric Cantona, een voormalige Franse topvoetballer die veel prijzen heeft behaald met Manchester United, werft handtekeningen bij Franse burgemeesters om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van april. Volgens de krant Libération gaat het om „een schijnbeweging” zoals hij die ook uitvoerde als voetballer. Cantona wil zo aandacht vragen voor het gebrek aan goede woonruimte. Cantona (45) stopte in 1997 als profvoetballer. Hij werkt nu als komisch acteur. (AFP)

Vader van Israëlische soldaat in de politiek

Tel Aviv. Noam Shalit, de vader van de Israëlische militair die vijf jaar door de Palestijnse beweging Hamas is vastgehouden, stelt zich verkiesbaar voor de Arbeidspartij. Noam en zijn vrouw verwierven bekendheid door de publiciteitscampagne waarmee ze druk op de regering zetten om hun zoon te bevrijden. In oktober ruilde de Israëlische premier Netanyahu (Likud) Gilad Shalit tegen ruim duizend gevangen Palestijnen. Netanyahu’s partijgenoot Ayoub Kara noemde de politieke keuze van vader Shalit gisteren „een klap in het gezicht van deze regering”. (NRC)

Nieuwe N-Koreaanse leider belooft amnestie

Seoul. De staatsmedia van Noord-Korea hebben vandaag aangekondigd dat de nieuwe leider Kim Jong-un op 1 februari gevangenen vrijlaat. Op deze dag worden zijn overleden vader en grootvader, Kim Jong-il en Kim Il-sung, herdacht. Volgens Amnesty International zitten in Noord-Korea ongeveer 200.000 mensen gevangen. De amnestie zal de eerste in zes jaar zijn. (AP, BBC)

Harde kritiek op Grieks asielbeleid

Rotterdam. De Raad van Europa heeft vandaag Griekenland bekritiseerd om de „onmenselijke en vernederende” omstandigheden voor gedetineerde illegalen in het land. Het Comité voor de Preventie van Foltering van de Raad van Europa stelt dat de gevangenen soms als „dieren in kooien” worden behandeld. Vorig jaar verbood het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland door EU-landen. Griekenland beloofde vandaag beterschap. (NRC)