Kopiëren is nu een religie in Zweden

Bron Wikipedia

Bidden met het toetsenbord, dat kan tegenwoordig in Zweden. Want CTRL-C is nu officieel een religieuze handeling, net als CTRL-V. Een groep die stelt dat iedereen het recht heeft alles te kopiëren, is officieel erkend als een religieuze organisatie.

De Kerk van Kopimi (gewoon uitspreken op z’n Engels), zo heet de kerk die officieel is goedgekeurd door de Zweedse autoriteiten. Het klinkt als een studentengrap, en dat is het tot op zekere hoogte ook. Het idee komt van een 19-jarige student filosofie, Isak Gerson, die op zijn website al reacties heeft staan van mensen die zich willen laten wijden om het ‘evangelie’ in Nederland te verspreiden. De groep heeft ook al een wiki-pagina geregeld.

Tegen de BBC zei Gerson:

For the Church of Kopimism, information is holy and copying is a sacrament. Information holds a value, in itself and in what it contains and the value multiplies through copying. Therefore copying is central for the organisation and its members. Being recognised by the state of Sweden is a large step for all of Kopimi. Hopefully this is one step towards the day when we can live out our faith without fear of persecution.

Een expert van de muziekindustrie zei tegen de BBC dat je dit niet al te serieus moet nemen.

It is quite divorced from reality and is reflective of Swedish social norms rather than the Swedish legislative system. It doesn’t mean that illegal file-sharing will become legal, any more than if ‘Jedi’ was recognised as a religion everyone would be walking around with light sabres.

Maar wie een copyright te verdedigen heeft, neemt het serieuzer op. Zweden was in 2006 ook de geboorteland van de eerste Piratenpartij, die inmiddels een aantal internationale vertakkingen heeft, ook in Nederland. De partij pleit voor het inkorten van auteursrecht, aanpassing van het patentrecht, en het legaal houden van niet-commercieel kopiëren. De Zweedse partij heeft twee zetels in het Europees Parlement veroverd, en in Berlijn boekten de Duitse Piraten een groot succes.

Daarom zijn de muziekindustrie en boekenuitgevers niet gerust op de ruimhartige opstelling van de Zweedse overheid. In een opinie-artikel (Zweeds, maar begrijpelijk in vertaling) verweten zij de Zweedse politieke partijen passiviteit. Zweden is een paradijs voor kopieerpiraten, schrijven ze. Gaan nu Zweedse missionarissen het ‘Kopimisme” verder over Europa verspreiden?

    • Marc Leijendekker