Kabinet wil verbod op drug qat

Het kabinet bereidt een verbod op de drug qat voor. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet leidt de handel in qat tot overlast. Het kauwen op blaadjes van de qatplant heeft een stimulerende werking en bestrijdt honger en vermoeidheid. De kans op verslaving is niet groot. Wel kan qat schadelijk zijn voor de gezondheid. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat qat bij zo’n 10 procent van de gebruikers tot problemen leidt.

Volgens verslavingsinstituut Jellinek heeft een verbod geen zin, zo schrijft de instelling op haar website:

“Een verbod heeft weinig zin omdat de omvang van het gebruik in Nederland gering is. Het wordt immers uitsluitend gebruikt door mensen die oorspronkelijk uit Jemen, Somalië of Ethiopië komen. Bij een verbod kan bovendien gevreesd worden dat gebruikers gevaarlijkere alternatieven gaan zoeken zoals amfetamine.”

Uithoorn blij met handelsverbod qat

De burgemeester van Uithoorn is “heel blij” met het verbod dat het kabinet wil invoeren op de handel in qat. In de gemeente komen handelaren drie keer per week bijeen om grote hoeveelheden qat in te slaan. Dat geeft veel overlast, zei burgemeester Dagmar Oudshoorn vanochtend op Radio 1.

De drug is in de regio alleen in Engeland en Nederland toegestaan. Nederland fungeert daardoor als distributiepunt. Dat juist Uithoorn uitgroeide tot het centrale handelspunt, is volgens de burgemeester een kwestie van pech.

“Het gaat om bederfelijke waar die dus snel moet worden verhandeld. Daarom zochten de handelaren een distributiepunt in de buurt van Schiphol en kwamen ze op het industrieterrein van Uithoorn terecht.”

Ingrijpen was volgens de burgemeester lastig omdat de handel legaal was. Ze is niet bang dat er nu in Uithoorn grootschalige illegale handel ontstaat. De drug is vooral populair bij Somaliërs, ‘en wij hebben hier een kleine Somalische gemeenschap’. De handelaren kwamen tot nu toe vooral van buiten de regio.

Het is niet de eerste keer dat de Tweede Kamer om een verbod op qat vraagt. In veel andere Europese landen is zo’n verbod al van kracht.

    • Marije Willems