ING: meer leegstand verwacht

Het wordt het komend jaar moeilijker om woningen, kantoren en winkelpanden te slijten, meldt ING.

Relatief veel winkeliers zullen komend jaar hun zaak moeten sluiten en lange tijd kampen met een leegstaand pand. Ondernemers zien er namelijk geen heil in om in het huidige economische klimaat een nieuwe zaak te starten.

Dat is de verwachting van het ING Economisch Bureau. Het wordt volgens de bank de komende maanden moeilijker om woningen, kantoren en winkelpanden te slijten. Deze laatste categorie is opmerkelijk, want vastgoedbeleggers waren de laatste tijd juist positief over detailvastgoed, zegt Jan van der Doelen, onderzoeker van ING in Het Financieele Dagblad. Voornamelijk winkels vlak buiten het centrum van steden krijgen het volgens hem lastig. „Er is gewoon te veel winkeloppervlak. Er is veel gebouwd, terwijl de detailomzet gelijk blijft. Normaal staat 1 tot 2 procent van alle winkelpanden leeg, maar vorig jaar groeide het uit tot 6 procent.”

Oorzaak van de toenemende leegstand is volgens ING behalve de economische crisis ook de vergrijzing en het groeiende succes van webwinkels. Ook gemeenten zijn volgens Branchevereniging Detailhandel Nederland debet aan leegstand. Zij hebben de afgelopen jaren aan de randen van steden veel nieuwe winkelcentra gebouwd. Die halen klanten weg uit het centrum, met alle gevolgen van dien. (NRC)