‘Huntsman girls’ geheime wapen van onbekende Republikeinse kandidaat

De dochters van Jon Huntsman, van links naar rechts: Mary Anne (26), Abby (25) and Liddy (23). Foto AFP / Alex Wong

De Republikeinse voorverkiezing in New Hampshire later vandaag is voor de meeste kandidaten niet de belangrijkste. Maar voor Jon Huntsman is een goed resultaat cruciaal. En dus zet hij zijn drie geheime wapens in: zijn knappe dochters.

Het is normaal gesproken risicovol om familie in te zetten tijdens een politieke campagne. Familieleden zijn onvoorspelbaar. Ze zijn snel geneigd pijnlijke uitglijders te maken, die de kandidaten vervolgens worden aangerekend. De meeste Amerikaanse politici durven het daarom niet aan.

Zo maakte de zoon van Mitt Romney, Matt Romney, vorige week een grap over het geboortecertificaat van president Obama. Dom! Zulke opmerkingen zijn kanonnenvoer voor de zittende president, die in het verleden Donald Trump al eens publiekelijk voor schut zette om vergelijkbare opmerkingen.

Matt Romney bood daarom direct zijn excuses aan, tot opluchting van de campagnestaf van zijn vader, die bijna zeker zal gaan winnen in New Hampshire. Sindsdien worden de zoons van Romney echter uit de buurt van de pers gehouden.

Vogue en The New Yorker besteedden aandacht aan de ‘Huntsman Girls’

Zo anders is het met de dochters van de tot nu toe vrij onbekende (en meest gematigde) onder de Republikeinse presidentskandidaten: Jon Huntsman.

Zijn dochters, Mary Anne, Abby en Liddy, bleken al snel een hit op twitter. Vanwege hun soms pittige uitspraken, maar vooral ook om hun uiterlijk. In New Hampshire gaan ze ondertussen al bijna vaker op de foto dan hun vader. Ze kregen de bijnaam ‘Huntsman Girls’.

Maandag twitterden ze tijdens het debat tussen de verschillende republikeinse kandidaten onder meer:

Twitter avatar Jon2012girls Huntsman Daughters I think everyone still has a frog in their throat. Get them some hot water and honey!

En als de concurrenten van hun vader om de hete brij heen draaiden:

Twitter avatar Jon2012girls Huntsman Daughters JUST ANSWER THE QUESTION!

Interview met de Huntsman Girls Abbey (links, 25), Mary Anne (midden, 26) en Liddy (23):

Onze correspondent in de Verenigde Staten, Guus Valk, schrijft vandaag in de krant:

De deuren gaan opeens overal open voor Huntsman: Vogue, The New Yorker en vele internetmagazines besteedden aandacht aan de Huntsman Girls.

Kandidaat Huntsman heeft maar liefst zeven kinderen. Onder wie een Chinees adoptiekind uit de tijd dat hij Ambassadeur was in China. Huntsman werkte veel in Azië, nadat hij op 32-jarige leeftijd in Singapore de jongste Amerikaanse ambassadeur ooit werd. Maar afgezien van Mary Anne, Abbey en Liddy is geen van die kinderenveel in de publiciteit.

De Huntsman Girls zijn zich bewust van hun kracht. Dochter Abby:

"Iedere presidentskandidaat heeft moeite jonge mensen te bereiken, of mensen buiten de politiek. Wij kunnen dat gat overbruggen."

Correspondent Valk schrijft:

Abby Huntsman (25), de een na oudste van de zeven kinderen, werkte als pr-adviseur in New York en zag de mogelijkheden. "Als familie kun je iets toevoegen aan het verhaal dat onze vader vertelt. Hij wil Amerika samenbrengen. Wij kunnen dat illustreren door te vertellen hoe hij ons samenbracht als we ruzie hadden."

(Abonnees kunnen het volledige artikel van Guus Valk lezen)

Huntsman Girls oogstten kritiek met verkiezingslied op muziek 'Sexy back'

Toch maken ook de Huntsman Girls wel degelijk af en toe een uitglijder. Vooral hun aanvallen op tegenstanders van hun vader ontlokte hier en daar kritiek. Het parodiërende spotje dat de drie maakten op een verkiezingsfilm van de ondertussen afgehaakte kandidaat Herman Cain, waarin een adviseur met snor staat te roken, deed het nog wel goed.

Huntsman Girls in het filmpje dat een parodie is op de verkiezingsspot van Herman Cain:

Het originele spotje voor de campagne van Herman Cain:

Maar het verkiezingslied dat zij maakten op de muziek van Justin Timberlake’s ‘Sexy back’ viel minder in de smaak. De dochters noemden de andere kandidaten in hun versie met de titel ‘Huntsman back’ alle overige Republikeinse kandidaten “één grote circusact.” Het campagneteam van Huntsman distantieerde zich van het lied.

Het nummer 'Sexy back' van Justin Timberlake werd omgebogen tot een verkiezingslied:

    • Niels Posthumus