Het kan: een lagere bonus op Wall Street

Het druist tegen alle reflexen van Wall Street in, maar toch is de kans groot dat ook jonge zakenbankiers van Manhattan dit jaar een lagere bonus zullen krijgen. De scherpe winstdalingen nopen zakenbanken tot het bevriezen of zelfs verlagen van de beloningen van aanstormend talent.

De beloning bij de grootste banken zal dit jaar naar verwachting 20 tot 60 procent dalen, afhankelijk van de functie die zij hebben. Nieuw zou zijn dat ook bankiers uit de laagste regionen van de bank hun salaris niet zullen zien stijgen.

Op Wall Street is het usance dat jonge bankiers hun vaste salaris (startsalaris rond de 200.000 dollar (156.000 euro) jaarlijks met 15 à 20 procent zien stijgen, voordat zij na een paar jaar toetreden tot de hogere regionen van vice presidents en directors.

Volgens ingewijden zal Credit Suisse dit jaar het gebruik in de sector verlaten om de totale beloning van jonge bankiers automatisch te laten stijgen. De Zwitserse bank zou de vaste beloningen weliswaar willen verhogen, maar die stijging meer dan teniet willen doen met een verlaging van de bonussen.

Ook Goldman Sachs en JP Morgan zouden een gemiddeld lagere beloning van jonge bankiers overwegen, afhankelijk van wat hun naaste concurrenten doen. Dat laatste is van groot belang, omdat zakenbanken elkaar traditioneel in gijzeling houden. Als er één grote bank is die zijn bonussen niet verlaagt, bestaat het risico voor de andere instellingen dat zij hun getalenteerde bankiers van de een op de andere dag zien overstappen.

Aan het eind van deze maand zullen de meeste grote banken hun personeel informeren over de beloningen voor komend jaar. De jonge bankiers maken circa driekwart van de bankiersgemeente in Manhattan uit en zijn daardoor een belangrijke kostenpost. (Bloomberg)