'Gitmo' bestaat tien jaar. Wat leverde dat op?

Detainees hold onto a fence at Camp 4 of the maximum security prison Camp Delta at Guantanamo Naval Base in Guantanamo Bay, Cuba, in this August 26, 2004 file photo. U.S. military officers ordered to defend accused war criminals at Guantanamo base in Cuba have joined the outcry of activists assailing the court system for human rights violations. U.S. President George W. Bush, speaking to reporters during a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel in Washington January 13, 2006, told reporters that "Guantanamo is a necessary part of protecting the American people." REUTERS/Mark Wilson/Pool/Files
Detainees hold onto a fence at Camp 4 of the maximum security prison Camp Delta at Guantanamo Naval Base in Guantanamo Bay, Cuba, in this August 26, 2004 file photo. U.S. military officers ordered to defend accused war criminals at Guantanamo base in Cuba have joined the outcry of activists assailing the court system for human rights violations. U.S. President George W. Bush, speaking to reporters during a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel in Washington January 13, 2006, told reporters that "Guantanamo is a necessary part of protecting the American people." REUTERS/Mark Wilson/Pool/Files REUTERS

Het is deze week tien jaar geleden dat de eerste ‘vijandelijke strijders’ van Al-Qaeda op Guantánamo Bay aankwamen. Gekooide, kaalgeschoren figuren in oranje overalls onder de brandende zon. Met zwarte kappen en gele koptelefoons op werden ze in een militair vliegtuig van de Afghaanse basis Kandahar naar de inderhaast gebouwde terreurgevangenis op Cuba gevlogen. Het was het begin van een experiment met oorlogsrecht. Wat leverde dat op en hoe gaat het nu verder met ‘Gitmo’?