Geweld in Syrië ondanks waarnemers Arabische Liga

Syrische militairen openden gisteren het vuur op demonstranten in Homs, terwijl waarnemers van de Arabische Liga in de stad aanwezig zijn. Dat meldden Syrische activisten aan persbureau AP. Berichten uit Syrië kunnen niet worden geverifieerd omdat journalisten zich hebben teruggetrokken uit het land. De in totaal 165 waarnemers van de Arabische Liga moeten controleren of Damascus zich houdt aan de voorwaarden van het door president Bashar al-Assad ondertekende vredesplan. Syrië beloofde daarin geweld tegen burgers te staken, het leger terug te trekken uit de steden, politieke gevangenen vrij te laten en journalisten toe te laten. Volgens activisten zijn er echter toch nog zo’n 450 doden gevallen sinds de komst van de waarnemers. De Verenigde Naties schatten dat al meer dan vijfduizend mensen in Syrië zijn omgekomen bij het geweld. (NRC)