Gevaren op de savanne

Zebra Print Background Jupiterimages

Natuur op 2 Ned.2, 19.55 - 20.25 uur

De Evangelische Omroep (EO) is dit seizoen gefascineerd door natuur. De omroep scoorde een kijkcijferhit met de BBC-documentaire Frozen Planet. De documentaire trok wekelijks bijna twee miljoen kijkers. Ook de BBC-documentaires Life en Planet Earth zijn te zien bij de EO. Vanavond komt daar Natuur op 2 bij, bij de BBC bekend als Wildlife on One.

Meer van hetzelfde? Zeker niet. Natuur op 2 is onvergelijkbaar met de andere natuurdocumentaires. De kijker kan ditmaal niet wegdromen bij unieke beelden van parende ijsberen. In plaats daarvan krijgt de kijker een soort voetbalanalyse van dierlijk gedrag. Met behulp van een computeranimatie worden de acties van dieren nader bekeken. In deze eerste aflevering gaat het over de gevaren op de Afrikaanse savanne. Een zebra vlucht voor een leeuwin, hij raakt los van de kudde en wordt een zeker slachtoffer. Daarna de computeranimatie. Waarom vluchtte hij die kant op? Wat had hij moeten doen om te blijven leven?

Natuur op 2 zal niet een kijkcijferkanon worden als Frozen Planet. De beelden zijn lang niet zo indrukwekkend. Ook de computeranimaties ogen wat kinderachtig. Toch is deze derde helft een interessant alternatief tegenover de parende ijsberen.

Diederik Huffels

    • Diederik Huffels