Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Albayrak mag weer aan het werk - ‘opmerkelijke uitspraak’

Nurten Albayrak (rechts) vorig jaar oktober in het gerechtshof in Den Haag. Foto NRC / Roel Rozenburg
Nurten Albayrak (rechts) vorig jaar oktober in het gerechtshof in Den Haag. Foto NRC / Roel Rozenburg Nurten Albayrak (rechts) vorig jaar oktober in het gerechtshof in Den Haag. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) moet de geschorste directeur Nurten Albayrak uiterlijk 1 maart terugnemen als algemeen directeur. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald. De uitspraak is pijnlijk voor minister Gerd Leers van Asiel en de raad van toezicht van het COA.

Albayrak had een spoedappèl aangespannen tegen het COA en werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Albayrak werd september vorig jaar op non-actief gesteld nadat gebleken was dat het ministerie onvolledige en onjuiste informatie over haar salaris had gekregen. Ook zou ze een ‘schrikbewind’ voeren en zou er bij het COA een angstcultuur heersen. Er zijn diverse onderzoeken ingesteld. De rol van de raad van toezicht, die in oktober tijdelijk terugtrad, wordt ook onder de loep genomen.

Raad van toezicht maakte niet duidelijk dat schorsing tijdelijk was

Voor het onderzoek naar de verziekte bedrijfscultuur bij het COA had Albayrak alleen maar geschorst te hoeven worden in de periode dat haar functioneren onder de loep werd genomen. Het hof vindt ook dat de raad van toezicht zorgvuldiger had moeten handelen, bijvoorbeeld door Albayrak eerst de gelegenheid te geven om gehoord te worden en desgewenst zelf tijdelijk betaald verlof op te nemen. Het COA heeft volgens de rechter bovendien te weinig gedaan om ervoor te zorgen dat binnen de organisatie duidelijk was dat de schorsing van Albayrak tijdelijk was.

De rechter heft de schorsing op en stelt dat als de onderzoeken positief uitvallen voor Albayrak, rehabilitatie plaats moet vinden.

Albayrak: ik ben opgelucht

Tegenover NRC-verslaggever Kees Versteegh zegt Albayrak “opgelucht” te zijn over de uitspraak van het hof. Ze vertelt dat ze popelt om weer aan de slag te gaan.

Albayrak tegen persbureau Novum:

“Ik heb altijd gezegd dat ik nooit verwarring heb willen scheppen over mijn salaris. Ik heb altijd te goeder trouw gehandeld. Ik ben blij dat het verkeerde beeld nu ook door het COA en het hof wordt rechtgezet”.

Ze zegt dat alle ophef grote impact heeft gehad op haar en haar gezin.

“Ik heb de afgelopen maanden vaak gedacht dat ik in een verkeerde film was terechtgekomen.”

Onderzoek Leers loopt nog

De zaak-Albayrak valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid van minister Leers, die de COA-directeur op 27 september op non-actief liet zetten. Het onderzoek dat Leers vervolgens instelde loopt nog.

Opmerkelijke en onverwachtse uitspraak

Versteegh in een korte reactie:

“Dit is een zeer opmerkelijke uitspraak. Veel partijen, zoals Albayraks werkgever, de raad van toezicht onder leiding van VVD-prominent Loek Hermans en minister Leers, krijgen een stevige tik op de vingers. Of Albayrak werkelijk terugkeert moet nog worden afgewacht. Dat zal enerzijds liggen aan eventuele felle reacties vanuit de politiek. Anderzijds zal het COA moeten beoordelen of Albayrak nog goed kan functioneren na deze zaak. Bovendien moet uit het onderzoeksrapport nog blijken of er daadwerkelijk een angstcultuur heerste bij het COA.”

Politieke reacties

PvdA-Kamerlid en toekomstig partijvoorzitter Hans Spekman in een reactie:

Twitter avatar hansspekman Hans Spekman Nurten Albayrak mag van de rechter weer aan de slag bij het COA. Dat is dan zo. Ik mag hopen dat ze niks te doen krijgt. Genoeg fout gedaan

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma noemt de uitspraak van het hof een “gotspe”, zo schrijft De Telegraaf.