Gasvondst rekt leven van 'Slochteren'

In Friesland is weer aardgas gevonden. Het is een klein veld, maar vondsten zoals deze zijn nodig om de gasbel van Slochteren te sparen.

©Foto: Hoge Noorden/ Jacob van Essen 09-01-2012 Boorlocatie van de Nam in Ee waar het grootste veld sinds 1995 is gevonden met gas Ee/Friesland Foto:HogeNoorden/Jacob van Essen

Bij het Friese dorp Ee heeft de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) op een diepte van bijna vier kilometer een gasveld aangeboord dat naar schatting 4 miljard kubieke meter aardgas bevat. Het is de grootste gasvondst op land sinds 1995.

NAM-directeur Bart van de Leemput maakte het nieuws gisteren bekend op de nieuwjaarsreceptie. De NAM is een dochteronderneming van energiebedrijven Shell en ExxonMobil.

De boring werd vorig jaar tussen augustus en oktober uitgevoerd, met succes. Deze zomer wordt een begin gemaakt met de gaswinning, die circa vijftien jaar gaat duren.

Met de vondst kan Nederland een à anderhalve maand van gas worden voorzien. Vorig jaar verbruikten huishoudens en bedrijven samen 41 miljard kubieke meter gas, het jaar daarvoor 32 miljard kuub.

Volgens NAM-woordvoerder Chiel Seinen is het veld groter dan verwacht. „Door betere software zoals 4D-animatie kunnen we de aardlagen beter in kaart te brengen. Doordat we nu met een soort TomTom door de ondergrond gaan, kunnen we beter inschatten waar gas zit.”

De NAM wil in de toekomst ook bestaande putten nader onderzoeken met nieuwe technieken om meer gas uit bestaande velden te halen, en laatste restjes gas uit vrijwel lege velden te winnen. „Velden die op zichzelf niet rendabel zijn kunnen interessant worden”, aldus Seinen.

Het nu ontdekte gasveld behoort tot de 175 kleine velden van de NAM. Vorig jaar werd nog een gasveld van 1,7 miljard kuub aangetroffen bij het Friese Blija. De meeste gasvelden liggen in Friesland, Groningen, Drenthe, in de Noordzee en in West-Nederland.

Aanvulling van de bestaande gasvoorraad is nodig. In het recente rapport Focus on Dutch gas, 2011 staat dat de gasvelden in de Noordzee hun huidige productieniveau – 30 miljard kubieke meter per jaar – nog maar vijf jaar volhouden. Daarna gaat het bergafwaarts.

Het grootste gasveld is dat in Slochteren. Vanuit dit Groningen-veld is in 1959 een begin gemaakt met de winning van 2800 miljard kubieke meter gas. Daarvan is inmiddels 1800 miljard kuub verbruikt. In 1974 voerde de Nederlandse regering het kleine veldenbeleid in.

Om de gasbel van Slochteren zoveel mogelijk te sparen werd opsporing van kleine gasvelden op land en op zee gestimuleerd. Op het moment komt 60 procent van de totale gasproductie in Nederland uit het Groningenveld. De rest komt uit de in totaal 400 kleine velden. De NAM produceert 75 procent van het Nederlandse gas. De gasopbrengsten voor de Nederlandse staat bedroegen tot nog toe ruim 210 miljard euro.