Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Fitch waarschuwt zes eurolanden - ‘Italië grootste bedreiging voor euro’

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt zes eurolanden dat hun kredietoordeel mogelijk eind deze maand met een of twee stappen wordt verlaagd. Volgens de kredietbeoordelaar hebben Italië, Spanje, België, Ierland, Slovenië en Cyprus veel last van de Europese schuldencrisis. De rating van Frankrijk wordt met rust gelaten.

Hoofd staatsleningen van Fitch David Riley zei vanochtend dat zijn kredietbureau aan het einde van de maand een oordeel gaat geven over de zes landen. De financiële markten zijn met name geïnteresseerd in het oordeel over Italië. Volgens Riley ligt dat land in de frontlinie van de huidige crisis.

“De strijd over de toekomst van de euro zal worden beslist aan de poorten van Rome.”

Italië heeft weliswaar een relatief laag begrotingstekort, maar kampt wel met een torenhoge schuld van 1,9 biljoen euro. Dat is meer dan 120 procent van het bruto binnenlands product. In de komende periode moet Italië bovendien driehonderd miljard van de uitstaande schulden opnieuw veilen. De hoge rente die het land moet betalen bemoeilijkt dat.

‘Italië grootste bedreiging voor euro’

Riley zei tijdens een bijeenkomst in Londen dat Italië de grootste bedreiging voor de euro vormt. Mocht Italië de rente van zeven procent niet meer kunnen betalen, dan verwachten verschillende financiële experts dat het Europese noodfonds EFSF niet genoeg slagkracht heeft om het land op te vangen. Riley pleitte vandaag voor een grotere bemoeienis van de Europese Centrale Bank. De EFSF zal anders “niet geloofwaardig zijn”, zei Riley.

Riley sprak ook over de tweede economie in de eurozone, Frankrijk. Ondanks dat het land ook kampt met een grote schuld van tachtig procent van het bbp, zal Fitch de triple-A-rating van het land komende maand niet verlagen. Het land loopt wel grote risico’s doordat Franse banken veel geld hebben uitstaan in kwakkelende eurolanden, en het land een grote bijdrage moet doen in de verhoging van de EFSF.