Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Ex-topman moet 30 miljoen betalen aan oude bedrijf - ‘Geen fijne Kerst gehad’

Floor Mouthaan, voormalig directeur van investeringsmaatschappij Greenfield Capital, moet 30 miljoen euro betalen aan zijn oude bedrijf. Dergelijke schadeclaims tegen oud-bestuurders worden zelden toegekend, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

De rechtbank in Utrecht bepaalde eind december dat Mouthaan dit bedrag moet betalen. Mouthaan, die in 2001 bij Greenfield vertrok, noemt zichzelf slachtoffer van een conflict tussen de investeringsmaatschappij en twee gedupeerde deelnemers aan Greenfields dochter Nethave. “Ik heb geen fijne Kerst gehad.”

Conflict draait om miljoenenbal

Het conflict draait om het miljoenenbal rond de verkoop van telecombedrijf Telfort in 2005, voor ruim 1 miljard aan KPN verkocht. Nethave ving als aandeelhouder een flinke boekwinst: ruim 410 miljoen. Twee particuliere investeerders die tot eind 2002 in Nethave participeerden, eisten vervolgens een winstdeel van 25 procent op, terwijl ze niet aan de investering in Telfort hadden meegedaan. Ook claimden ze een kwart van de winst die Nethave had geboekt op de verkoop van tv-zender Canal Plus.

De twee beriepen zich op een oude afspraak met voormalig directeur Mouthaan. Dat ‘co-investeringsrecht’ legde Mouthaan later vast in een notariële verklaring. Eind 2007 kende dezelfde rechtbank een deel van de claim toe. Nethave moest het gedupeerde duo ruim 18 miljoen euro terugbetalen. Om een langdurige beroepsprocedure te voorkomen, bereikten de partijen een schikking waarbij Nethave nog eens 12 miljoen betaalde.

Mouthaan gaat in hoger beroep

Omdat Nethave vervolgens de indruk kreeg dat Mouthaan voor zijn getuigenis mogelijk met geld was “beïnvloed”, vorderde het de 30 miljoen terug. De twee gedupeerde investeerders hoeven die van de rechtbank niet terug te betalen, maar ‘getuige’ Mouthaan wél. Volgens hem zelf alleen omdat hij in de zaak geen verweer heeft gevoerd. Gisteren besloot hij in hoger beroep te gaan. Ook Nethave overweegt dat te doen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal van Philip de Witt Wijnen over de postcodeloterij rondom Telfortmiljoenen. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie. (alleen voor abonnees)