Espresso met koningin Beatrix

Koning Beatrix zat gisteren twintig minuten vast op een jacht in de haven van Dubai. Het schip kon moeilijk aanmeren vanwege het lage water. ‘Ik wilde naar de kade springen,’ zegt de koningin. ‘Maar dat mag niet van het protocol.’ Wat heeft ze dan gedaan? ‘Ik heb een sigaretje opgestoken,’ zegt ze.

Screenshot NOS

Kamervragen

Koning Beatrix zat gisteren twintig minuten vast op een jacht in de haven van Dubai. Het schip kon moeilijk aanmeren vanwege het lage water. ‘Ik wilde naar de kade springen,’ zegt de koningin. ‘Maar dat mag niet van het protocol.’ Wat heeft ze dan gedaan? ‘Ik heb een sigaretje opgestoken,’ zegt ze. ‘En toen er een kwartier voorbij was, heb ik een fles sherry uit mijn handtas gehaald.’ Klopt het dat ze het jacht uiteindelijk heeft verlaten over een provisorische loopplank. ‘Ik heb geen idee meer,’ bekent koningin Beatrix. ‘Het zou evengoed een of andere sjeik geweest kunnen zijn.’ De koningin neemt een slokje espresso. ‘Het leek wel alsof ik op iemands kruis ging staan en vervolgens werd gelanceerd.’ Kreeg ze applaus toen ze op de kant stond? ‘Natuurlijk,’ antwoordt koningin Beatrix. ‘Op je 75ste aangeschoten koorddansen op een Arabier. Dat doet niemand mij na.’

Koningin Beatrix bezocht op de eerste dag van haar staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten een moskee in Abu Dhabi. De PVV stelde Kamervragen over de hoofddoek die de koningin bij dit bezoek had gedragen. ‘Ik vind het heel flauw van de PVV,’ zegt koningin Beatrix. ‘En ik kan echt wel tegen een grapje over mijn hoofddeksels.’ Ze neemt nog een slokje espresso en zegt dan gepikeerd: ‘Het was helemaal geen hoofddoek.’ Wat had ze dan wel op haar hoofd? ‘Gewoon een hoedje,’ antwoordt de koningin. ‘Toegegeven, het was een gewaagd ontwerp. Maar daar zou men nu toch niet meer van op moeten kijken.’