@EchteMarkRutte

Flashback! 3 april 2008: premier Balkenende sleept weekblad Opinio voor de rechter vanwege een satirische speech met zijn naam erboven. Reden: ‘Het was niet duidelijk genoeg dat het om een nepspeech ging.’

Terwijl het toch een goed geschreven stuk was.

„Ridicuul”, vond VVD-leider Rutte die reactie destijds. Balkenende lijkt wel „de premier van Madurodam”. En: „Als premier moet je tegen een stootje kunnen.” Bovendien: „Heeft Balkenende geen belangrijkere dingen te doen?”, schamperde hij – en richtte acuut een Vrijdenkersruimte in. Aldaar zou de vrijheid van satire floreren. PVV’er Fleur Agema mocht zelfs de opening doen.

Als dat geen grap is.

Flash forward. 7 januari 2012: premier Rutte grasduint wat op het wereldwijde web en treft daar een satirische twitteraccount met zijn naam erboven. Onmiddellijk sommeert de Rijksvoorlichtingsdienst, bij monde van de premier, sluiting van het account. Reden: ‘Het was niet duidelijk genoeg dat het om een nepaccount ging.’

Nu geef ik toe: nep-Mark twitterde dingen als ‘Hoezee, daar is BOMBOMMER twee!’ En: ‘Hèhè, dat was me het weekje wel! MOEOEOEOEOEOEOEOE! (of is het MOOOOOOOOOOEEEEEEE?)’

Dus ik snap de verwarring wel.

Maar toch: voor iemand die nota bene zijn eigen tweets laat optekenen door een tweetmiep van de RVD blijft het een fascinerend argument. En wat voor tweets trouwens. ‘Minister-president zegt: Net gebeld met PM Cameron. Constructief verder gesproken over EU-top, o.m. over rol EU-instituties, semi-automatische sancties, economische groei en nogmaals onderstreept dat besluiten over de interne markt op het niveau van de 27 genomen dienen te worden.’

Jezus, Mark. Je hebt er een volger bij, hoor.

En nu we toch vrienden op Twitter zijn: @EchteMarkRutte: Waarom heeft de VVD eigenlijk de Vrijdenkersruimte opgedoekt, de strafbaarstelling van godslastering aan de SGP cadeau gedaan en censureert het opeens jolige studenten op Twitter? #durftevragen

In 2009 zou Rutte hebben geantwoord: „Iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil, zolang er niet aangezet wordt tot geweld. Alle andere mogelijke beperkingen van die vrijheid moeten verdwijnen.”

Blijkt dat toch een nep-Mark te zijn geweest.

Rob Wijnberg