Drama militair aanklager Polen

Een militair aanklager in de West-Poolse stad Poznan heeft gisteren geprobeerd zelfmoord te plegen tijdens een persconferentie.

Kolonel Mikolaj Przybyl had juist vragen beantwoord over het ‘afluisteren’ door het leger van journalisten die onderzoek deden naar de vliegramp in Smolensk in 2010, waarbij behalve de bijna gehele legertop ook de Poolse oud-president Lech Kaczynski omkwam.

De kolonel gaf kalm antwoord en onderbrak de persconferentie daarna voor „een korte pauze”. Hij sloot zich op in zijn kamer. Enkele seconden later hoorden de journalisten een knal. In zijn kamer troffen zij de kolonel op de grond, met een schotwond aan het hoofd.

De vragen gingen over de beschuldiging dat Przybyls bureau gegevens zou hebben opgevraagd van journalisten om te achterhalen wie binnen het leger gelekt had naar de pers. Het leger kwam tijdens een onderzoek naar de ramp in Smolensk in verlegenheid door diverse lekken over de bij de landing genomen risico’s (het was slecht weer) en genegeerde veiligheidsprotocollen.

Przybyl zei dat het leger de wet niet heeft overtreden. Hij beschuldigde de media ervan „spanningen” te hebben veroorzaakt tussen Polen en Rusland door „foute” berichten.

De presidentiële delegatie ging in 2010 naar Smolensk om met Russische hoogwaardigheidsbekleders de moord te herdenken op 10.000 Poolse officieren door Russische geheimagenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pryzbyl werd na zijn zelfmoordpoging overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de laatste berichten is hij buiten levensgevaar. Hij is ernstig gewond in zijn gezicht. (AFP)