Doden bij staking Nigeria, spanning stijgt

A angry youth protest in front of a burning barrier following the removal of a fuel subsidy by the government in Lagos, Nigeria, Tuesday, Jan. 10, 201. Angry youths erected a burning roadblock outside luxury enclaves in Nigeria's commercial capital Tuesday as a paralyzing national strike over fuel prices and government corruption entered its second day.(AP Photo/Sunday Alamba) AP

In de Nigeriaanse steden Kano en Lagos zijn gisteren zeker drie doden gevallen tijdens de eerste dag van de nationale staking. De stakers eisen de herinvoering van de brandstofsubsidie die president Goodluck Jonathan vorige week onverwacht afschafte. Bij sommige benzinestations verdubbelden de prijzen.

De staking legde het 140 miljoen inwoners tellende land grotendeels plat: veel winkels bleven dicht, er reden amper auto’s. Mensen die toch de weg op wilden, werden door bendeleden tegengehouden. In grote delen van het land verliepen de protesten vreedzaam, maar de sfeer was grimmig. Tienduizenden Nigerianen gingen de straat op, waar ze autobanden verbrandden en wegblokkades in brand staken. In Kano, waar twee mensen werden doodgeschoten en tientallen gewond raakten, werd een avondklok ingesteld.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt al jaren om afschaffing van de brandstofsubsidie , omdat deze vooral brandstofimporteurs in Nigeria bevoordeelt. Maar veel Nigerianen vrezen dat de bijna 5 miljard euro die door de afschaffing beschikbaar komt, vooral in de handen van corrupte politici zal vallen.

„Bad Luck Jonathan” riepen woedende Nigerianen, die vinden dat de president met de afschaffing van de brandstofsubsidie hun het enige voordeeltje van de grote Nigeriaanse olie-industrie heeft afgenomen. De vakbonden zeggen te blijven staken totdat de afschaffing is teruggedraaid. De enorme olie-industrie – 2,4 miljoen vaten per dag – bleef goeddeels draaiende, ondanks de belofte van de vakbond voor oliearbeiders dat deze beroepsgroep aan de staking zou meedoen.

Nadat Jonathan op 1 januari de afschaffing had aangekondigd, schoten de brandstofprijzen omhoog. Ook de voedselprijzen zijn de afgelopen anderhalve week gestegen. De meeste Nigerianen leven van minder dan anderhalve dollar per dag. Nigeria wordt ook getroffen door geweld van met name de fundamentalistische moslimgroep Boko Haram, die volgens de president sympathisanten heeft in alle lagen van de overheid. (AFP, AP)