Dode bij stormloop op universiteit

Vele duizenden leergierige jongeren, net klaar met de middelbare school, kampeerden al sinds afgelopen zondag op de stoep van de Universiteit van Johannesburg om in aanmerking te komen voor een van de nog beschikbare 800 studieplaatsen. Toen vanmorgen om half acht de hekken openden, ging het mis. Bij een stormloop op het registratiebureau van de universiteit kwam de moeder van een van de potentiële studenten om het leven. Ten minste twintig anderen raakten in de drukte gewond, waarvan drie ernstig.

Veel meer jongeren dan verwacht kwamen op grond van de vorige week bekendgemaakte eindexamenresultaten in aanmerking voor een plek op de universiteit. Maar de negen grote universiteiten hebben onvoldoende capaciteit. Volgens het Zuid-Afrikaanse dagblad The Times hebben universiteiten de laatste weken al 180.000 jongeren moeten teleurstellen. Alleen al de Universiteit van KwaZulu-Natal in Durban ontving 61.500 aanmeldingen en kon maar 9.000 mensen toelaten.

Veel jongeren in Zuid-Afrika zien een universitaire studie als de enige uitweg uit de armoede. Meer dan de helft van de jongeren tussen 15 en 24 is werkloos of volgt geen schoolopleiding, aldus het Instituut van Rassenrelaties, een denktank. De Universiteit van Johannesburg heeft de registratie voor de laatste beschikbare plaatsen na het incident van vanmorgen opgeschort.