Diner op de Dam, twintig jaar geleden

Piet Boogert (54), directeur van het Lloyd Hotel in Amsterdam:

„Deze foto markeert voor mij een activiteit die ik niet meer uit mijn leven zou kunnen wegdenken: de organisatie van het jaarlijkse AmsterdamDiner, waarmee we geld inzamelen voor het Aids Fonds en Stop Aids Now.

„We zijn nu bezig met de voorbereiding van het 20ste diner, op zaterdag 2 juni. Deze foto maakten we in mei 1992, voor de promotie van het eerste diner. Twaalf hoteldirecteuren poseren op de Dam rondom een gedekte tafel.

„Het idee voor dit diner is opgeborreld toen ik zat te eten met twee vrienden, Robert Weyhenke (1) en Hans Oerlemans (2). Robert was commercieel directeur van Krasnapolsky, ik van Holiday Inn Amsterdam en Hans van restaurant D’Vijff Vlieghen. Het Wereld Aidscongres was toen net uitgeweken van Boston naar Amsterdam, omdat seropositieven geen Amerikaans inreisvisum kregen. We zeiden: we moeten als Amsterdamse hotels iets terugdoen voor de duizenden boekingen die we opeens krijgen. Dat werd het diner op de Dam, dat is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement. Vorig jaar was de opbrengst 700.000 euro.

„Links aan tafel zit Ilja van Haaren (3), die later van de hotelsector is overgestapt naar het Delfts blauw, als CEO van Royal Delft, en nu directeur is van de Stichting Kinderpostzegels. In 2002 was ze zakenvrouw van het jaar.

„Van de mensen van het eerste uur zijn alleen Robert Weyhenke en ik nog bij het evenement betrokken. Op Francis Windt (4) en ikzelf na zijn alle anderen op de foto niet meer werkzaam in de hotellerie.”

Vrijwel ieder fotoalbum telt groepsfoto’s: van familieleden, collega’s, vrienden, sportclub, hobbyclub, reisgezelschap, enz. Groepsfoto’s vertellen verhalen over bijzondere relaties tussen mensen. Heeft u een foto met een verhaal? Mail uw (gedigitaliseerde) foto met toelichting naar mensen@nrc.nl