Diego Maradona

Volume 2. Page 8. Picture 3. 1986 Football World Cup, Mexico. Quarter Final, Argentina (2) v England (1). 22nd June, 1986. ArgentinaÕs Diego Maradona scores 1st goal with his Òhand of GodÓ, past England goalkeeper Peter Shilton. OMNIPRESS

Veel meer dan Messi is Diego Maradona (51) volksheld in eigen land. ‘Pluisje’ is wél wereldkampioen geworden met Argentinië. En hoe! In 1986 won hij in Mexico de beker door bijna in zijn eentje Engeland, België en Duitsland te verslaan. Hij maakte in de kwartfinale de mooiste én de meest omstreden WK-goal ooit. Bij de 2-0 passeerde hij na een solo vanaf eigen helft zes Engelsen alsof ze houten klazen waren. Bij de 1-0 gebruikte hij de ‘Hand van God’, gaf hij pas veel later toe.

Maradona nam in 1986 revanche voor zijn mislukte WK van 1982, toen hij nog niet bestand was tegen de druk, natrapte na de zoveelste aanslag en met een rode kaart via de zijdeur afging. Hij was later ook de held van het voordien matig presterende Napoli, dat hij aan de landstitel en UEFA Cup hielp. De Napolitanen bewonderden hem zo, dat velen bij het WK in 1990 in de halve finale tussen Italië en Argentinië partij kozen voor de Zuid-Amerikanen. Hij had het vuurtje aangewakkerd. Zijn jullie voor mij of voor de (Noord-)Italianen die jullie verder links laten liggen? Argentinië won! En verloor de finale van Duitsland. Maradona huilend met zilver.

Onvergetelijk is ook de warming-up voor een Europa-Cupduel in 1989 tegen Bayern waarin hij op de maat van de stadionmuziek (Live is Life van Opus) de bal hoog hield. Nog altijd een hit op YouTube.

Het WK van 1994 eindigde in een drama nadat bij een dopingcontrole cocaïne in zijn uitbollende lichaam was aangetroffen. Het betekende het begin van het einde.

Maar drugsverslaafd of niet, zo geweldig als Maradona is Messi (nog) niet. Ook mooie passes, ook fraaie vrije trappen, ook de bal aan een touwtje. Maar wie twee relatief zwakke ploegen aan grote titels helpt, verdient het predicaat ‘beste van de wereld’ meer dan een uitblinker in het beste elftal ter wereld, lees: Pelé of Messi.