'De patiënt wil niet naar verschillende artsen'

Sanne Westermann (34) uit Amsterdam zit in het derde jaar van haar opleiding tot huisarts aan de Universiteit van Amsterdam.

Wat voor huisarts wilt u worden?

„Ik zou een praktijkhoudend huisarts willen worden. Ik vind het prettig om mijn praktijk naar eigen inzicht in te richten. Ik ga dus liever niet in loondienst. Wel wil ik met collega’s samenwerken, om mijn eigen werk aan hen te toetsen.”

Hoe ziet uw praktijk er dan uit?

„Ik stel me voor dat ik me ergens in de Randstad vestig, met meerdere huisartsen onder een dak. Ik vind dat patiënten daar meer moeten kunnen krijgen dan alleen de reguliere huisartsenzorg. Bijvoorbeeld kleine chirurgische ingrepen die nu voornamelijk in het ziekenhuis worden gedaan. Ik wil wel parttime werken. Vier dagen bijvoorbeeld. Dat wordt dan toch een fulltime bezigheid, door administratie en nascholing.”

Denkt u dat u uw droom kunt verwezenlijken?

„Daar ben ik wel bezorgd over. Het beleid van minister Schippers stemt niet optimistisch. Goede huisartsenzorg vergt een langdurige relatie met de patiënt. Die staat onder druk omdat de minister vindt dat Jan en alleman huisartsenwerk moet kunnen doen, zodat de patiënt meer te kiezen heeft. Zij wil dat een patiënt voor zijn voet naar de ene huisarts gaat en voor hoofdpijn naar de ander. Maar ik denk dat de problemen aan hoofd en voet met elkaar te maken zouden kunnen hebben.”

Antoinette Reerink

    • Antoinette Reerink