De kerk voor copypasters

Een filosofiestudent uit Zweden richtte een kerk op voor kopieerders.

Deze ‘kopimisten’ geloven in absolute vrijheid van informatie.

Kopiëren is een heilige daad. Auteursrecht is des duivels. Aldus de geloofsleer van de nieuwe Kerk der Kopimisten, die vorige maand in Zweden officieel werd erkend als religie.

Een grap, natuurlijk, deze nieuwe religie, vergelijkbaar met de Church of the Flying Spaghetti Monster. Al valt er wat voor te zeggen om kopiëren als religie te zien; in de Middeleeuwen waren het tenslotte de monniken, de ‘kopiisten’, die geschriften kopieerden.

Toen de kerk vorige maand werd erkend, zei oprichter Isak Gerson, een negentienjarige student filosofie: „Hopelijk brengt ons dit een stap dichter bij de dag dat we ons geloof kunnen beleven zonder de angst voor vervolging.” Hij doelde op de wereldwijde strijd die er woedt tussen piraten en overheden. Een strijd over copyright. In die veldslag nemen de Kopimisten een fundamentalistische positie in: de aanhangers geloven dat alle informatie altijd vrij en gratis moet zijn.

Tegen dat dogma kun je best iets inbrengen. Deze zomer verscheen het boek Free Ride van de Amerikaanse journalist Robert Levine. Hij vindt weliswaar dat copyrightwetgeving moet worden aangepast aan de moderne tijd, maar niet moet worden afgeschaft. Auteursrecht is ooit bedoeld ter bescherming van creatieven en kunstenaars. En dat is het nog steeds. Als je het afschaft, profiteren vooral „parasieten” als Google (dat in 2010 5 miljoen dollar uitgaf aan lobbywerk tegen copyrightwetgeving).

Het dogmatische van de Kerk der Kopimisten lijkt op dat van de Piratenpartij, die ook uit Zweden komt. Volgens de piraten is vrije toegang tot informatie een mensenrecht. Daarom mag je gratis alles downloaden. Vergelijk: drinkwater is een mensenrecht. Daarom mag iedereen een flesje Spa pakken uit de supermarkt.

Onder die free culture-evangelisten heb je niet alleen oprechte capuchontrui-idealisten, maar ook criminelen. De Duitse hacker en cultfiguur Kim Dotcom bijvoorbeeld. Hij werd rijk met zijn site MegaUpload, waar je gratis films kunt downloaden. Maar hij zat ook vast wegens handel in gestolen creditcardgegevens en computerfraude.

Ook de oprichters van de Piratpartiet in Zweden, tevens oprichters van Pirate Bay, kwamen in de cel wegens belastingontduiking. Uit interne e-mails bleek dat het viertal vooral uit was op geld. Niks idealen (hoewel: één van de vier financierde een extreem-rechtse club).

Zoals elke goede religie bevat ook het geloof der Kopimisten interne tegenstrijdigheden. De belangrijkste: informatie moet vrij zijn, tenzij die informatie over jou gaat. Dan geldt opeens het recht op privacy. „Absolute secrecy is holy in the church of kopimism”, stelt één van de geschriften. En tegelijk: „All people should have access to all information produced.”

De geloofsleer samengevat: weg met copyright; totale privacy. Anders gezegd: wij geloven in anoniem jatten. Of zeg ik nu iets godslasterlijks?

    • Arjen van Veelen