'De huisarts kent het verhaal achter de patiënt'

Merijn Godefrooij (30) uit Eindhoven zit in het derde jaar van zijn opleiding tot huisarts aan de Universiteit van Maastricht.

Wat voor huisarts wilt u worden?

„Ik wil graag huisarts worden in een groepspraktijk. In een groep kun je overleggen hoe je de zorg verbetert. Wat ik mooi vind is de langdurige band met de patiënt. Dat je ook de familie kent en het verhaal achter patiënt. Een ziekenhuis is een fabriek, ik wil in de samenleving staan.”

Hoe ziet uw praktijk er dan uit?

„Ik hoop te kunnen werken in een groepspraktijk ergens in een stad. Niet in een kleine deeltijdbaan, maar vier dagen per week. De minister wil dat huisartsen gaan concurreren, zodat de patiënt meer te kiezen heeft. Dat bedreigt de langdurige band tussen huisarts en patiënt. Straks moeten patiënten gaan shoppen om de zorg te krijgen die ze willen. Huisartsen die met elkaar concurreren zullen dan eerder de wensen van patiënten inwilligen; hier een kuur daar een onderzoek. Nu kiezen dokters wat medisch en maatschappelijk verantwoord is.”

Denkt u dat u uw droom kunt verwezenlijken?

„Ik zie wel gevaren. Het vertrouwen tussen huisartsen en de minister is heel laag. De vraag is of Nederland gebaat is bij competitie in de zorg. Een goede arts moet soms juist ook ingaan tegen de wens van de patiënt, maar als hij moet concurreren zal hij dat niet doen. Nu lijken de huisartsen het probleem. Zij worden weggezet als gierige veelverdieners. Terwijl de huisartsen 95 procent van de medische vragen beantwoorden tegen 3 procent van het zorgbudget. Huisartsen zijn onderdeel van de oplossing.”