CES 2012: zappen zonder handen

Samsung-medewerker neemt een korte pauze achter de ES 8000-tv

Vandaag begint de Consumer Electronics Show in Las Vegas waar 140.000 bezoekers zich vergapen aan nieuwe technologie. De tv heeft straks geen afstandsbediening nodig en is net zo slim als je computer.

‘Een slanke 60-plusser die je ziet zitten en naar je luistert’. Dat klinkt als de tekst van een slechte contactadvertentie, maar het is het aanbod waarmee tv-fabrikanten de bezoekers van de gadgetshow CES  dit jaar proberen te verleiden. De Koreaanse firma Samsung presenteert in Las Vegas een televisie (ES 8000) die reageert op spraakcommando’s en gebaren.

Zo heb je geen afstandsbediening meer nodig om volume te veranderen en van kanaal te wisselen. De handbewegingen worden ‘gezien’ door een camera boven het scherm en vertaald in een actie op het scherm, zodat je ook al zwaaiend apps kunt bedienen (zoals het spelletje Angry Birds dat populair is op smartphones) of door een webpagina navigeren.

De Samsung ES 8000 led-tv kun je met handgebaren of je stem bedienen.De Samsung ES 8000 led-tv kun je met handgebaren of je stem bedienen.

Het wachten is op de rechtszaak, want deze technologie doet wel heel sterk denken aan de Kinect-controller in Microsofts spelconsole Xbox. Er wordt, net als bij Kinect, ook gezichtsherkenning gebruikt om gebruikers uit elkaar te houden. Microsoft is zelf ook bezig om van de Xbox meer een interactieve settopbox te maken, waarbij je met  stem en gebaar door het video-aanbod zapt. Maar Microsoft gaat nog iets verder: straks kinderen ook zelf actief deelnemen aan een Sesamstraat-video.

LG, ook Koreaans, heeft ook spraakbesturing op zijn duurdere modellen gebouwd, gekoppeld met een Wii-achtige afstandsbediening. Nog een tv die met spraakbesturing uitgerust wordt is naar verluidt de mysterieuze Apple TV die het Amerikaanse bedrijf dit jaar of volgend jaar op de markt wil brengen. Maar Apple is op CES nergens te bekennen; het houdt liever zijn eigen bijeenkomsten.

 

OLED in grote maten

De 55 inch oled televisie van LGDe 55 inch oled televisie van LG

De afgelopen twee jaar lijden vrijwel alle tv-fabrikanten verlies op de verkoop van schermen. De prijzen zijn extreem laag en consumenten besteden hun geld liever aan tablet pc’s en smartphones. Omdat 3D-tv echt niet niet echt aanslaat bij de consument is het tijd voor andere innovaties. Naast zappen zonder handen is dat bijvoorbeeld oled, de led-technologie die een extra contrastrijk beeld biedt. Gewone led-tv’s hebben achtergrondverlichting nodig [die zonodig lokaal gedimd kan worden], maar organische leds (oleds) geven zelf licht en zijn echt zwart als ze uitstaan. Het ziet er indrukwekkend uit, bijvoorbeeld op het scherm van een smartphone. Bijkomend voordeel is dat oled in theorie zuiniger is en sneller reageert. Ook heeft het een grotere kijkhoek.

De schermgrootte van oled is nu opgerekt naar 55 inch, gebaseerd op de oled-schermen die LG en Samsung introduceren. Ze zijn flinterdun: LG zegt dat zijn scherm 4 mm dik is en slechts 7,5 kilo weegt. Je merkt amper dat zoiets aan de muur hangt – behalve dan in je portemonnee. Naar verluidt kosten deze tv’s rond de 8.000 euro, tien maal zo duur als een gewoon scherm.

Sony ontwikkelt ook een oled-scherm – zij het kleiner – en toont op CES een alternatieve technologie, ‘Crystal Led Display’ geheten. Een prototype van 55 inch telt 2 miljoen kleurenleds en heeft dezelfde voordelen als oled, aldus Sony.

Zestigplussers

80 inch tv van Sharp, "ook voor kleinere huiskamers"80 inch tv van Sharp, "ook voor kleinere huiskamers"

De Japanse fabrikant Sharp probeert op een andere manier grotere (lees; duurdere) schermen te verkopen. ‘Zestigplussers’, jargon voor schermen van 60 inch en groter, zijn ook geschikt voor kleinere huiskamers,  betoogt een Sharp-manager. Grote scherm bieden zoveel details dat je er ook dichter bij moet zitten. Het rekensommetje voor high definition video: de afstand in meters is de beelddiagonaal maal anderhalf. Bij een 60 inch (1,5 meter) zou dat dus 2,25 meter zijn. Sharp brengt 17 van die zestigplussers op de markt brengt, met als pronkstuk een 80 inch exemplaar. Om aan te geven hoe groot groot is, wordt het toestel op een auto de persconferentie binnengereden.

 

Appificatie in het hele huis

De kretologie van de tv-fabrikanten verandert. Termen als ‘processorkernen’, ‘multitasking’  zijn schering en inslag. Het heeft te maken met de opmars de Smart TV, die toegang biedt tot internet-video en talloze apps. Net als bij de smartphone bouwen fabrikanten hun eigen app stores, of ze werken samen met Google TV, een besturingssysteem voor internettv’s dat gebaseerd is op Android.

Maar de appificatie gaat verder. Zowel LG als Samsung kondigen nieuwe huishoudelijke apparaten aan die je met je smartphone kunt bedienen. LG introduceert een koelkast die je boodschappen scant en via internet waarschuwt als de yoghurt op is of de sla bedorven is.

De slimme wasmachine van Samsung, nu met app De slimme wasmachine van Samsung, nu met app

Samsung kondigt de WF 457 aan: een slimme wasmachine met internetverbinding die volgens het persbericht wel een traditionele rolverdeling veronderstelt: “Ma kan op haar telefoon zien of de was klaar is of het programma pauzeren – een groot voordeel voor drukke moeders.” Maar waarschijnlijk zullen juist vaders vallen voor witgoed met een lcd-scherm en internetverbinding.

 

    • Marc Hijink