Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

‘Bouw nederzettingen Israël 20 procent gestegen’

Vorige maand besloot Israël tot het aanbesteden van de bouw van duizend woningen in de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto Reuters / Baz Ratner

Israël heeft in de eerste negen maanden van vorig jaar zo’n 1850 woningen gebouwd in de Westelijke Jordaanoever, ongeveer twintig procent meer dan in heel 2010 volgens cijfers van Peace Now.

In 2010 lag de bouw gedurende tien maanden nagenoeg stil om vredesoverleg met de Palestijnen aan te moedigen. Toen dit nauwelijks van de grond kwam werd de bouw in september hervat, waarop de Palestijnen de gesprekken helemaal afbraken. De bouwactiviteiten vormen voor de Palestijnen nog steeds een beletsel om de onderhandelingen te hervatten.

Israël uit zich pessimistisch over het hervatten van het vredesproces

Vorige week zijn voor het eerst sinds september 2010 weer gesprekken gevoerd tussen Israëlische regeringsfunctionarissen en de Palestijnse Autoriteit. Deze vonden plaats in in de Jordaanse hoofdstad Amman. De Israëlische deelnemers hieraan waren na afloop pessimistisch. Minister Benny Begin gaf hiervoor de vereiste bouwstop als reden:

“Het is moeilijk om optimistisch te zijn omdat [Palestijnse president Mahmoud] Abbas blijft eisen dat Israël zich onmiddellijk terugtrekt naar de grenzen van 1967 en een bouwstop [in de bezette gebieden] inlast. Als dat niet gebeurt dreigt hij met harde maatregelen.”

Eind december meldde de Israëlische krant Ha’aretz op gezag van een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris nog dat de Palestijnen hun eis voor een bouwstop hadden laten varen. Het aanbod werd door Israël afgeslagen omdat de PA in ruil en als teken van goede wil vroeg om de vrijlating van honderd gevangenen. Ook Hamas liet op 23 december weten bereid te zijn om de oprichting van een Palestijnse staat te steunen met de grenzen uit 1967, al benadrukte de beweging dat het niet de gewapende strijd tegen Israël wilde staken.

Cijfers over bouw verschillen

De Israëlische overheid hanteert andere cijfers over de bouw in de Westelijke Jordaanoever dan Peace Now volgens persbureau Novum. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt op minder dan de helft van het aantal woningen dat de vredesorganisatie heeft geteld. Volgens woordvoerder Hagit Ofran van Peace Now, dat zich in Israël inzet om de vredesonderhandelingen te bevorderen, komt dit door een verschil in methodiek; de overheid telt alleen de woningen die door de lokale autoriteiten in de nederzettingen worden opgegeven, Peace Now kijkt ter plaatse en vanuit de lucht ook naar illegale bouwactiviteiten op plaatsen waar door de overheid geen vergunning is afgegeven.

Regeringswoordvoerder Mark Regev verwierp de kritiek en zei dat Israël “grote terughoudendheid blijft betrachten” bij de bouw in nederzettingen. Hij wees er op dat kolonistenleiders kwaad zijn op premier Benjamin Netanyahu omdat hij te weinig zou laten bouwen op de Westoever.

“Wij tonen ten aanzien van de nederzettingen meer terughoudendheid dan alle voorgaande Israëlische regeringen.”