Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Blitzkrieg tegen Duitse neo-nazi’s

Onder de titel “Operation Blitzkrieg’ hebben Duitse hackers van Anonymous de aanval geopend op een aantal extreem-rechtse sites. Op een speciale website, nazi-leaks, hebben ze een hele reeks gegevens gepubliceerd die afkomstig zijn van gehackte sites en op de een of andere manier te maken hebben met (voornamelijk Duits) extreem-rechts.

Operation Blitzkrieg. Afbeelding nazi-leaks.net
Operation Blitzkrieg. Afbeelding nazi-leaks.net

Onder de titel “Operation Blitzkrieg’ hebben Duitse hackers van Anonymous de aanval geopend op een aantal extreem-rechtse sites. Op een speciale website, nazi-leaks, hebben ze een hele reeks gegevens gepubliceerd die afkomstig zijn van gehackte sites en op de een of andere manier te maken hebben met (voornamelijk Duits) extreem-rechts. Dat kunnen de e-mails van mensen zijn die bij Thor Steinar kleren hebben gekocht die populair zijn bij neonazistische groepen, contactinformatie van het rechtse weekblad Junge Freiheit, of e-mails van de site van de Nationaldemokratische Partei Deutschland.

Net als bij WikiLeaks, duidelijk een bron van inspiratie, is het resultaat een enorme hoeveelheid gegevens, met rijp en groen door elkaar heen. Soms zijn naam, adres en telefoonnummer van mensen op het web gezet. Ook medestanders in de strijd tegen neo-nazi’s hebben daar kritiek op, constateert de Deutsche Welle, de Duitse BBC:

Simone Rafael from the anti-Nazi Web forum, netz-gegen-nazis.de, said it was good “to remove the (Nazi) filth from the Net for few days.” But he criticized the move to publish personal data on the Internet without permission. “If some extreme right-winger were do to this, we’d be furious, too”.

Sommige rechtse sites hebben meteen gereageerd. Zoals het rechtse forum Altermedia. De site was de afgelopen dagen regelmatig offline, maar volgens de Frankfurter Rundschau heeft de site de jacht geopend op de hackers. Beloning voor tips: een paar afgehakte vingers.

Wie linke Websites berichten, befindet sich auf Altermedia ein Kommentar, “daß Hinweise auf die Identität der Pseudo-Anonymus-Zecken dankend entgegen genommen werden und gerne mit Prämien wie z.B. abgeschnittenen Fingern belohnt werden”. Ob der Kommentar authentisch ist, ließ sich nicht nachprüfen, da Altermedia zum Zeitpunkt der Recherche offline war.

De actie was deze zomer al aangekondigd - zie bijvoorbeeld deze video in het Engels, waarin hard wordt uitgehaald naar neonazi”s.

You intimidate people that go on the streets protest for their ideals, and attack your political opponents, thus you deny them the right of free speech. Yet you hypocriticaly demand this exact same right of free speech for yourself, and throw the dirt in the form of agitations and “art around you “. You attack journalists and the media in general, you attack members of the opposing parties and equally you attack refugees and immigrants, who live and work in your “home country”. This people simply had to leave their native countries because of suppression and misery. This behaviour can no longer be tolerated.

http://youtu.be/YBkiFnuwZUw

Al eerder heeft een Finse Anonymous groep een vergelijkbare actie uitgevoerd. Op 31 oktober werd de website gehackt van Suomen Kansallinen Vastarinta (SKV, de extreem-rechtse Beweging van Nationaal Verzet). De namen van alle sympathisanten die van de site konden worden gehaald, werden op het internet gezet. In een verklaring schreef Anonymous Finland:

We have seen a massive increase of racism among large layers of the population and national politics, as well as of violent verbal and physical actions towards foreigners. We have seen the birth of groups and political movements and apparition of political figures who support racist ideologies and foster and encourage racial hatred through flamboyant rhetoric, people and movements who – and We are absolutely sure of it – would switch from words to extreme violent action towards foreigners if they had the means to do so and a massive support at their back. As history has showed too many times, the step from words to horrible crimes is very easy and can happen any time and anywhere.

De actie had een bescheiden succes. Een paar dagen later moest een medewerker van een parlementslid van de Ware Finnen aftreden omdat haar naam op de lijst van sympathisanten stond.