Blitzkrieg Duitse hackers tegen neo-nazi's

Duitse hackers zijn wat ze noemen een Blitzkrieg begonnen tegen extreemrechtse websites en hebben grote hoeveelheden persoonlijke informatie gepubliceerd op een eigen website.

De afgelopen dagen wisten ze een aantal sites stil te leggen. De hackers, die het Anonymous-masker gebruiken, hebben ondere andere e-mails gepubliceerd van de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschland) en e-mailadressen van mensen die kleren hebben gekocht bij Thor Steinar, een online-winkel die populair is bij extreem-rechts.

De hackers putten inspiratie uit WikiLeaks, gezien de naam van hun site: nazi-leaks.net. Net als bij WikiLeaks gaat het om grote hoeveelheden gegevens, met rijp en groen door elkaar. Soms zijn de volledige adressen van mensen op het web gezet.

Er is veel kritiek op de publicatie van die persoonsgegevens, ook omdat van een aantal mensen vaststaat dat ze geen nazisympathieën hebben. „Het is goed dat die (nazi)rotzooi een paar dagen van het net is gehaald”, zei Simone Rafael van de website netz-gegen-nazis tegen de Deutsche Welle, de Duitse Wereldomroep. Maar al die persoonlijke gegevens op het internet, zonder toestemming? Rafael: „Als sommige extreemrechtsen dat zouden doen, zouden we ook woedend zijn.”

De tijdelijk geblokkeerde website Altermedia, een forum voor extreem-rechts, reageerde fel. Volgens de Frankfurter Rundschau is de site op zoek naar tips die helpen de identiteit van de hackers te achterhalen. Beloning: „bijvoorbeeld afgehakte vingers”. Vanmorgen was niet te achterhalen of deze tekst nog op de site van Altermedia stond.

Vorig najaar hebben Finse hackers van Anonymous een vergelijkbare actie uitgevoerd. Ze publiceerden namen die afkomstig waren van de site van de extreemrechtse Beweging van Nationaal Verzet. „We nodigen u uit deze te controleren”, schreven ze in een verklaring. „U ontdekt misschien dat uw beste vriend of uw buurman een idiote neonazi is.” Door deze publicatie moest een assistente van een parlementariër van de populistische en anti-Europese partij Ware Finnen aftreden.

    • Marc Leijendekker