Autoverkoper Hessing failliet - Stern Groep denkt aan overname

Utrecht, 09/01/06. Showroom van Automobielbedrijf Hessing langs de A2 ter hoogte van Utrecht. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb. Showroom van automobielbedrijf Hessing in de geluidswand langs de A2, ter hoogte van Utrecht. Foto NRC / Leo van Velzen

Autodealer Stern Groep heeft interesse in een overname van het failliet verklaarde Hessing. Hessing, handelaar in luxe merken als Bentley, Bugatti, Lamborghini, Maserati en Rolls-Royce, hoorde vandaag het faillissement over zich uitspreken.

Update 17.15 uur: Stern denkt aan overname Hessing

Chief executive Henk van der Kwast van de Stern Groep heeft tegen de Dow Jones Nieuwsdienst gezegd zeker geïnteresseerd te zijn in een overname van het bankroete bedrijf. Stern handelt in merken als Alfa Romeo, Audi, Chrysler, Fiat, Ford, Jaguar, Lancia, Land Rover, Mercedes, Opel, Volkswagen, Volvo.

Volgens Van der Kwast is het aan de curator, die met het uitspreken van het faillissement is aangesteld, om te proberen het bedrijf, waar in totaal 44 mensen werken, als geheel te verkopen. Hij stelt dat Hessing een positie in de markt heeft die kan herstellen met de expertise van Stern.

De curator kan hier niet al te lang overheen laten gaan, meent Van der Kwast. Volgens hem moet een deal “binnen twee weken” al dan niet rond zijn. Hij zegt verder altijd oog te hebben voor het behoud van werkgelegenheid.

De Stern-CEO zegt voor de showroom van Hessing aan de A2 een bedrag over te hebben dat “marktconform” is, hoewel dat dit begrip “rekbaar is met het oog op de vastgoedcrisis.”

Met Hessing na Kroymans tweede dealer in luxe auto’s in drie jaar failliet

Oud-hoofdredacteur van tijdschrift Quote, Sjoerd van Stokkum, twitterde eerder vandaag:

Twitter avatar sjoerdvstokkum Sjoerd van Stokkum Hessing doet een Kroymansje #ouch #curatoroverdevloer

Kroymans, dat eveneens zeer luxe auto’s verkocht, ging in 2009 failliet. Het gerucht over een faillissement van Hessing gonsde al een paar dagen rond. De werkplaats van het bedrijf zou ondertussen vergrendeld zijn, inclusief de auto’s van klanten die daar voor onderhoud stonden. Hessing genoot vooral bekendheid vanwege zijn prachtige showroom langs de A2.

Het faillissement zou volgens Autoblog.nl te wijten zijn aan de schuld die Hessing had voor villapark Park Bloeyendael. Daarvan zou de verkoop van de grond stokken de laatste tijd. De website schrijft dat daarvoor krediet openstond ter waarde van 11 miljoen euro.

Een Bugatti in de showroom van Hessing. Foto NRC / Rien ZilvoldEen Bugatti in de showroom van Hessing. Foto NRC / Rien Zilvold

Een slang die een paar uur eerder een jong nijlpaardje heeft verzwolgen

Het schijnt dat er de afgelopen week al meerdere biedingen zijn geweest op het pand van Hessing. Wat daar de precieze waarde van is, is onduidelijk. Maar het is zonder enige twijfel een enorme blikvanger, zoals het in de geluidswand langs de A2 bij Utrecht ligt, met ruim 200.000 passerende voertuigen per dag.

Verslaggever Arjen Ribbens beschreef de showroom drie jaar geleden als:

“Een slang die een paar uur eerder een jong nijlpaardje of een andere grote prooi heeft verzwolgen.”

Ook schreef hij vlak na de opening van de showroom in 2009:

“De chicste autoshowroom van Nederland is gehuisvest in een gebouw met een bijzondere vorm. Langs de A2 ter hoogte van de vinexwijk Leidsche Rijn verrees drie jaar geleden een geluidsscherm, een anderhalve kilometer lang vlechtwerk van glas en metaal dat geleidelijk steeds hoger en boller wordt en vervolgens even vloeiend weer in omvang afneemt – architectuur om te ondergaan met een snelheid van 100 kilometer per uur. Precies in het midden, op het hoogste punt van de geluidswering, is het Cockpitgebouw, een showroom met de allerduurste in serie gebouwde auto’s. Langsrijdende forenzen kunnen vanuit hun leaseauto een glimp van een paar bolides opvangen. Een prikkelend uitzicht, dat direct na de opening voor kijkersfiles zorgde.”

    • Niels Posthumus